Neste år må gubbene jekke seg kraftig ned

2017 har vært et dårlig år for godt voksne norske menn. Vi har oss selv å takke for at vi er dårlig likt.

Falt dypt: Den mektige filmmannen Harvey Weinstein ble i 2017 selve symbolet på #metoo-kampanjens voldsomme kraft. 

Saken oppdateres.

- Vi over 50 står lavt i kurs om dagen, skriver godt voksne menn på nettet. - Det er ikke rart, slik vi oppfører oss, er det fristende å svare. Jeg er selv en mann over 50 og har fulgt høstens debatter om folk som meg med stigende ubehag.

Det startet lenge før oppstusset om Trond Giske. Avsløringene rundt hans oppførsel overfor unge kvinner, viser at det som har skjedd i høst, er en omveltning med voldsom kraft.

Først må jeg understreke at de aller fleste voksne menn er ålreite folk. De er glade i sine nærmeste, tar seg av dem, passer jobben sin, betaler skatt og tar hensyn til andre.

Likevel er det noen, et lite mindretall, som oppfører seg annerledes. Ei hel befolkningsgruppe skal selvfølgelig ikke settes i skammekroken av den grunn, men mindretallet gjør mye ut av seg og gir menn over 50 et dårlig rykte. I høst har de vakt ekstra stor oppmerksomhet.

En tendens som har vært tydelig i mange år, har de siste månedene kommet i et grellere lys enn før: En del av oss mener vi kan oppføre oss som vi vil. Vi kommer med sure oppstøt på nettet, vi viser fingeren når vi sitter bak rattet, vi lar de dyre bilene våre gå på tomgang, vi råsykler så du må skvette til siden for ikke å bli påkjørt. Vi står og breier oss i rulletrappa så andre ikke slipper forbi – men vi brøler «løype» når vi kommer bak deg i skisporet.

Noen av oss tror, utrolig nok, at vi har rett til å tafse på kvinner. Ikke en gang ut fra rent egoistiske motiver er det klokt, for verken egoet eller begjæret blir tilfredsstilt på den måten. En bekjent av meg som i alle år har hatt et uforklarlig drag på kvinner, har brukt en helt annen taktikk. Han ga meg følgende råd for mange år siden: Snakk med dem.

I 2017 har det vist seg at vi menn over 50 er verre enn de fleste av oss var klar over. Det begynte i oktober, da skuespilleren Alyssa Milano etablerte emneknaggen #metoo.

Protestaksjonen bølget over store deler av verden. Kvinner som er blitt utsatt for seksuell trakassering, fortalte åpent og ærlig om uakseptabel oppførsel. #metoo ble en øyeåpner, et så kraftig våpen i kampen mot seksuell trakassering at det faktisk kan føre til at menn begynner å oppføre seg annerledes.

LES OGSÅ: Politikere ber kolleger si fra om seksuell trakassering

Det var ubehagelig å se hvordan mektige menn ble kledd nakne, men det som skjedde var nødvendig. På lengre sikt kan #metoo vise seg å være noe av det beste som har skjedd i forholdet mellom kjønnene siden likestillingskampen på 70-tallet.

Avsløringene kan i enkelte tilfeller ha ført til at rettssikkerheten er blitt satt til side. Noen menn kan ha blitt satt i gapestokken. Det må likevel ikke ta oppmerksomheten bort fra sakens kjerne: Menn kan ikke oppføre seg sånn.

Mange av oss oppfører oss også som idioter når vi sitter alene ved et tastatur. En undersøkelse Likestillingsombudet har gjennomført om hatefulle ytringer på Facebook-sidene til NRK Nyheter og TV2 Nyhetene, ga nedslående resultater. Særlig kvinnene, over 60 prosent av dem, holder seg unna Facebook-debattene på grunn av den negative, ubehagelige tonen som dominerer ordskiftet. Vi menn tåler kjeftingen på nettet bedre, kanskje fordi den ikke rammer oss i samme grad. De tre gruppene som blir hetset mest, er personer med en annen etnisk bakgrunn enn norsk, politisk aktive personer og kvinner.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Hatet mot Trine burde opprøre oss alle

Vi visste det jo, men undersøkelsen bekrefter at det er gutta som er sinte. 74 prosent av de hatefulle ytringene kommer fra menn. Hvis du både er kvinne og politisk aktiv, må du være mer hardhudet enn en elefant for å tåle hatmeldingene du får.

Lan Marie Nguyen Berg, byråd for Miljøpartiet De Grønne i Oslo, har stått i stormen som kanskje ingen andre norske politikere i 2017. Hun har fått så mange hatmeldinger og grove voldstrusler at de fleste andre ville emigrert for lenge siden. Ordbruken er sjokkerende, og vi forstår alle hvilket kjønn truslene kommer fra. Hun ser jo heller ikke norsk ut.

Det var ingen ende på dårlige nyheter for menn i året som gikk. De som kommer etter oss, guttungene, gjør det dårligere på skolen enn jentene i alle andre fag enn gymnastikk. Og mange flere gutter enn jenter dropper ut av videregående.

Guttungene trenger bedre forbilder. De må i hvert fall ikke opptre som om 50- og 60-tallets kjønnsrollemønster fortsatt gjelder. Konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST Media Group ser ut til å tro det. Da VGs politiske redaktør Hanne Skartveit kritiserte ham for at det er nesten bare menn i konsernledelsen hans, svarte han med å utfordre henne til IQ-test og padletur.

Uttalelsen fikk meg til å tenke på ei 30 år gammel bok, Tom Wolfes «Forfengelighetens fyrverkeri». Den handler om unge, rike menn på Wall Street som anser seg som «Masters of the Universe».

Donald Trump fikk sitt gjennombrudd som forretningsmann i det miljøet Wolfe beskriver og holder fast på den gamle mentaliteten så til de grader at han tror det er greit å drive med «pussy grabbing». Men hovmot står for fall. Fallet i 2017 var voldsomt for oss gutta over 50.

I 2018 må vi jekke oss kraftig ned og vise det som kanskje er vanskeligst og viktigst av alt; at vi er anstendige mennesker.

 
På forsiden nå