Da vi gjorde Tonya til heks

Det er mye å le av i filmversjonen av Tonya Harding-skandalen. Mange av oss bør få latteren i halsen over hvordan norske medier omtalte Harding på 90-tallet.

Nesten venner: Tonya Harding som 22-åring og rivalen Nancy Kerrigan som gode kolleger under OL i 1992. Adresseavisen skrev den gang at Harding neppe var kandidat til «Svanesjøen» og priset formfullendte Kerrigan.  Foto: PHIL SANDLIN, Ap

Vi nordmenn liker å se tilbake på OL i Lillehammer som vår «finest hour» for å vri på Winston Churchill. Han er kino- og Oscar-aktuell, i likhet med Harding. Norsk sportsjournalistikk hadde ikke sin fineste stund på 90-tallet. Den utrolige historien som fortelles i «I, Tonya» gjør det betimelig å se på hvordan Harding ble skildret i samtiden. I det som i -94 var verdens største vinteridrett på tv: kunstløp for kvinner.