Nå gjelder det å skille gode faglige råd fra arroganse og nedlatenhet.

Går det slik ekspertutvalget foreslår, vil 5000 arbeidsplasser, en rekke oppgaver og et utall kjente og ukjente tilskuddsmidler overføres fra staten til de nye fylkene. Seks virksomheter er foreslått nedlagt og mange direktorat strippet for oppgaver for å gi kjøtt på beina til de skinnmagre fylkeskommunene. Kongstanken er at fylkene skal bli en sterk motor for regional utvikling. I dag harmonerer ikke oppgavene verken med fylkespolitikernes rolle eller selvbilde. Faren er likevel overhengende for at oppgavene smuldrer bort når politikerne skal behandle saken.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Samling i bunn på Nordmøre

Torsdag diskuterte professor og utvalgsleder Terje P. Hagen de nye oppgavene med ordførere, rådmenn og fylkespolitikere i Steinkjers dunkle rådhus. Skjønt noen debatt var det ikke å snakke om. Den rørende enigheten om at dette er klokt, finnes ikke utenfor Steinkjer. Nå kommer alt som kan krype og gå til å finne argumenter for at de foreslåtte oppgavene ikke egner seg å overføre. Pipa låter omtrent slik: Det er viktig med nye oppgaver til fylkene, meeeeeen akkurat på mitt område er det vanskelig. Det blir ikke enklere av at regjeringa har utvidet høringsfristen. Det blir ingen behandling på denne siden av sommeren, og sommerferien på Stortinget er som kjent misunnelsesverdig lang. Mange frykter at når saken omsider behandles har man for lengst glemt at gulrota til de tvangssammenslåtte fylkene var nye og viktige oppgaver.

Ekspertutvalget (eller det såkalte ekspertutvalget som kritikerne kaller det) gjorde et modig, men dristig grep da de foreslo å legge ned Imdi, Kompetanse Norge, Statped, Distriktssenteret, Siva og Bufetat. Samtlige var som ventet negative, og det er grunn til å mistenke at det foregår intenst lobbyarbeid for å forhindre dette. Det finnes få dokumenterte eksempler på at byråkrater applauderer endring av egen virksomhet. Andres derimot, ser de gjerne at forandrer seg.

Fylkesmennene vil nok advare kraftig mot at fylkespolitikerne overtar oppgaver innen landbruk, miljø og artsforvaltning. Det er heller ikke så vanskelig å skjønne at noen er skeptisk til at Hedmark fylkeskommune får ansvar for ulven. Bondelaget er også kritisk. Det handler dog ikke om bekymring for ulven, men for landbrukets investeringsmidler. Vest-Finnmark regionråd frykter at små fiskerihavner i Nord-Norge kan bli taperne om ansvaret for fiskerihavner flyttes fra staten til de nye regionene. Utdanningsforbundet frykter at tilbudet blir dårligere og de svakeste vil lide dersom Statped avvikles. Det er bekymring nok til alle.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Sylvi Listhaug - et politisk monster?

Kulturlivet er i harnisk etter forslag om å flytte kulturinstitusjoner over til de nye regionene. Trøndelag Teater, Trondheim Symfoniorkester og Turneteatret synes slett ikke det er noe stas å bli mer avhengig av fylkeskommunen. Mange er redd for at vei vinner over kultur når asfaltentusiastene på Fylkets Hus får bestemme. Frykt er det også for at fylkene vil rokke ved den frie kulturen. Den store skrekken er at Trøndelag Teater må sette opp Karius og Baktus for å promotere fylkeskommunal tannhelsetjeneste. De er allerede bønnhørt. Trine Skei Grande har allerede beroliget med at kulturoppgavene blir satt på vent og sees i sammenheng med kulturmeldinga.

Hør Adresseavisens kommentatorer i podkasten OmAdressert

Skal fylkene sitte igjen med annet enn smuler kreves det politikere som står i stormen. Det er ingen liten ting å ønske seg. Høyres helsepolitiker Tone Trøen har allerede krevd at forslaget om å overføre barnevernsoppgaver bør legges i skuffen. – Mange av forslagene er gode, men akkurat dette forslaget om barnevernet mener jeg regjeringen bør avvise først som sist, uttalte høyrepolitikeren. Jeg tipper det blir mange akkurat dette forslaget når alle høringsuttalelsene er talt opp.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Det finnes ikke piller mot dårlig oppførsel

Fylkeskommunene trenger de vennene de kan få, og de er i utgangspunktet ikke mange. Noen av innvendingene mot å flytte oppgaver vil være vektige og gode. Ekspertutvalget kan umulig ha overskuet alle konsekvenser av en så omfattende oppgaveendring. Det er likevel grunn til å se opp for arroganse og nedlatende holdninger til våre regionale politikere. Det er neppe i dårligere i stand til å gjøre fornuftige beslutninger enn rikspolitikerne. Selv om det i sannhetens navn må sies én ting: Det kan være en prøvelse for både tålmodigheten og tiltroen å overvære et fylkeskommunalt møte.

LES FLERE KOMMENTARER FRA TONE SOFIE AGLEN HER

Trøndelags fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) gjorde et tappert forsøk på å sammenligne regionreformen med et fotballag. På samme måte som hver enkelt spiller på laget er god i seg selv, så løses dagens oppgaver godt nok hver for seg. Men som fotballaget er mye bedre enn enkeltspillerne, vil oppgavene løses så mye bedre dersom de samles – hos fylkeskommunen! Problemet er at der Sandvik sammenligner fylkeskommunen med Rosenborg så går nok de fleste andres tanker mer i retning Mjøndalen.