Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen i Tromsø måtte trekke seg fra stillingen etter en opprivende konflikt. Nå er han sikret svært god lønn helt til han velger å pensjonere seg. Det er ikke rart det kommer kraftige reaksjoner på en slik bruk av skattepengene.

I Tromsø har det de siste dagene pågått en heftig debatt om Tor Ingebrigtsens etterlønn. Han har gått av som direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge og beholder lønna på nesten 1,9 millioner kroner ut året, mens han har studiepermisjon. Deretter er han garantert en inntekt på over 1,6 millioner kroner til han selv velger å gå av med pensjon. Det er omtrent tre ganger så mye som gjennomsnittsinntekten i Norge. Forutsetningen er riktignok at han arbeider som rådgiver på sykehuset i Tromsø eller som professor ved universitetet i byen.

Bakgrunnen for at han trakk seg, var en opprivende konflikt med styrelederen ved Helse Norge, Marianne Telle. Hun har fortalt at Ingebrigtsen kom med trusler i en telefonsamtale.

Helsepolitikere på Stortinget fra KrF, Sp og SV har reagert på den svært gunstige sluttavtalen. De spør om helseministeren går god for det som har skjedd i Tromsø og vil ha en gjennomgang av hvor mange slike avtaler som finnes på norske sykehus. Vi er helt enig i at vi må få vite om det finnes flere avtaler som den Ingebrigtsen har fått. Han kan koste skattebetalerne et sted mellom 20 og 30 millioner kroner inntil han går av med pensjon. Det skjer samtidig med at sykehusene bruker sparekniven på en rekke områder.

Personer som påtar seg krevende lederjobber, fortjener god betaling. Hvis offentlig sektor skal tiltrekke seg de dyktigste lederne, må også de som får lønn fra staten, få godt betalt. De må også få et visst økonomisk sikkerhetsnett i tilfelle de må trekke seg fra stillingen på kort varsel.

Skyhøye lederlønninger skaper mye motstand blant folk. Når godt betalte ledere i tillegg får ei etterlønn som ingen vanlige lønnsmottakere kan drømme om, blir reaksjonene svært sterke. Særlig i det offentlige er dette problematisk. Det må helseministeren ta hensyn til.

LES OGSÅ: Sykepleierforbundet mener avgangen er trist