Senterpartiet kan oppfylle drømmen om makt – men da må de sluke en stor kamel først.

«Historisk» er blitt brukt til det forslitte om sammenslåinga av Trøndelag. Like fullt, litt historisk er det at det for første gang er laget en felles meningsmåling for de to trøndelagsfylkene. Det er særlig en trend som skiller de to fylkene. Høyre står tradisjonelt mye svakere i nordfylket enn i gamle Sør-Trøndelag. Til gjengjeld står Senterpartiet mye sterkere i Nord-Trøndelag enn i sørfylket. Dette handler selvsagt litt om at Senterpartiet står relativt svakt i Trondheim, som i andre storbyer, men det er ikke hele forklaringa på Sp's sterke posisjon i nord. Også i de største byene Steinkjer og Stjørdal står Sp uvanlig sterkt. For mange borgerlig orienterte velgere har Sp vært det åpenbare alternativet.

Ny måling: Hvis Sp bytter side, mister Ap makta over Trøndelag

Ellers er ikke forskjellene så store. Arbeiderpartiet står omtrent like sterkt i begge fylker, Frp nesten like svakt. Miljøpartiet De Grønne har mye større oppslutning i sør, noe Trondheim nok skal ha æren for.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Høyre bør ikke juble for tidlig

Målinga som Respons har gjort for Adresseavisen og NRK, viser at Høyre gjør det historisk godt i Trøndelag. Arbeiderpartiet må tilbake til katastrofevalget i 2001 for å se like dårlige tall. Senterpartiet har også grunn til å være fornøyd, selv om dette ikke er på det nivået partiet så under EU-kampen.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Tillitskrise i Arbeiderpartiet

Noe av det mest interessante med denne sammenslåinga er å se hva som skjer når to ulike politiske kulturer møtes. I sør har Senterpartiet vært tilfreds med å være en del av en stor, rødgrønn blokk. Siden Arnt Frøseths tid har ikke ambisjonene strukket seg lenger enn til fylkesvaraordføreren. I Nord-Trøndelag har Sp aldri funnet seg helt til rette i skyggen av Ap. De lengter alltid tilbake til tida da Sp-høvdinger som Arne Sandnes og Kolbjørn Almlid styrte. Derfor var det ikke uventet at Tomas Iver Hallem lanserte seg selv som fylkesordfører nå i vinter. Tradisjonelt går Sp's vei til makt gjennom de borgerlige. Jeg skal ikke påstå at det er umulig, men det vil overraske stort om Ap gir fra seg den viktigste maktposisjonen frivillig til noen som er mindre enn dem. Høyre derimot, er villig til å ofre mye for å komme i posisjon. Til og med fylkesordføreren.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Ser vi slutten på Ap-hegemoniet i Trøndelag?

Målinga viser at Hallem og Sp kan få drømmene sine oppfylt, vel å merke dersom de bytter side. Det er en mulighet, men også en dristig strategi for Sp. I 2007 ble Senterpartiet mer eller mindre kastet ut av fylkesrådet i Nord-Trøndelag etter å ha hatt hemmelige møter med de borgerlige mens de samarbeidet med Ap. Lysten på makt var så sterk at de spilte på to hester. Enden på visa var at Ap ble så rasende at de tok Høyre, Venstre og KrF inn i varmen, mens Senterpartiet ble sittende igjen med svarteper: Nesten ti år i opposisjon i Nord-Trøndelag må ha fortonet seg som en ørkenvandring for det gamle maktpartiet.

Nå øyner partiet igjen makt, men har lært at de ikke kan spille for høyt. Det blir ikke enklere av at mye av Senterpartiets suksess handler om å være det tydeligste opposisjonspartiet til høyreregjeringa. Da kan det by på utfordringer å samarbeide tett med «fienden» i kjerneområdet Trøndelag, selv om det nok er verre for omdømmet enn i praktisk politikk.

LES FLERE KOMMENTARER FRA TONE SOFIE AGLEN HER

For Senterpartiet vil dette være et valg som garantert vil holde partistrategene våkne i mange sene nattetimer. Den øverste maktposisjonen oppnår de enklest gjennom samarbeid på høyresida. Alternativet er å fortsette som lillebror til Tore O. Sandvik og et Arbeiderparti som er sterkt dominert av Trondheim. For mange senterpartister er det et valg mellom pest og kolera. Uansett er Sp der de trives aller best: Som jokeren i begivenhetenes sentrum.

--

NB: De to trøndelagsfylkene slo seg sammen på nyåret, så 2019-valget blir det første med et samlet Trøndelag. Det betyr at det kan være vanskelig å sammenligne den målingen Respons har gjort nå direkte med resultatet fra 2015-valget. De sammenslåtte 2015-tallene som vi bruker i denne saken, er beregnet av Johan Giertsen for Poll of polls, et nettsted som publiserer målinger og valgresultater. Det er også Poll of polls som har beregnet tallene tilbake til 1975.