Streiken viste at NRK trengs mer enn noen gang

Dagene har startet tungt den siste uka. Noe av det viktigste har manglet, og jeg har gått desorientert ut i verden.

Kampglød: NRK-journalistene i Oslo markerer at de er i streik. Jarle Roheim Håkonsen leder demostrasjonen der streikeviljen er stor. 

Saken oppdateres.

NRK-journalistene har streiket, og folket har reagert på svært ulike måter. Halvparten av de mellom 18 og 44 år savnet ikke NRK «i det hele tatt», ifølge en fersk meningsmåling. I befolkningen som helhet var det 34 prosent som ikke savnet statskanalen. 18 prosent savnet NRK «svært mye».

Jeg tilhørte mindretallet. Jeg var blant dem som savnet NRK svært mye, i hvert fall om morgenen. Når dagen starter, er jeg avhengig av to ting: Kaffe – og nyheter på radio. Når halvparten mangler, blir starten på dagen temmelig dårlig. Jeg vet det finnes nyheter på andre radiokanaler, men omfanget og kvaliteten er ikke i nærheten av det NRK har å by på. Uten NRK ville flere viktige samfunnsområder verken blitt overvåket eller fått oppmerksomhet.

Da streiken ble avblåst onsdag kveld, hadde den vart siden 15. mai og var inne i sin andre uke. Det begynte å tære på tålmodigheten.

Er ikke denne gubben på nett? Kan han ikke sjekke nyhetene på telefonen, tenker sikkert noen. Jo, jeg har all verdens nettsteder like tilgjengelig som alle andre. Og jeg kan høre på mange flere radiostasjoner enn jeg har interesse av.

Men NRK-nyhetene på radio er bare ett tastetrykk unna. Idet jeg slår på radioen, er de der. Jeg vet at dyktige journalister har lett seg fram til de vesentligste nyhetene og at vi får dem på Dagsnytt.

Å skille skitt fra kanel i den stadig større informasjonsmengden, er en omfattende jobb. Når algoritmene styrer mer og mer av det som når fram til hver enkelt, får vi enda større behov for medier som er redigert av mennesker.

LES OGSÅ: Interessene dine styrer hva du leser

Radioen har også den fordelen at du får med deg nyhetene samtidig med at du kler på deg, koker kaffe, smører brødskiver, vekker barn, pusser tenner og mye annet. Jeg har sett enkelte fordype seg i Youtube samtidig som de prøver å få på seg skoene. De risikerer å komme for sent på skolen.

NRK er dessuten i en særstilling, siden de ikke er reklamefinansiert. Også NRK er avhengig av å nå ut til et stort antall seere og lyttere. Ellers hadde vi ikke godtatt at de blir offentlig finansiert. Men måten de er finansiert på, betyr samtidig at de har et stort samfunnsansvar.

Dermed er vi ved poenget: Når andre norske medier sliter med at annonsekronene forsvinner ut av landet, til Google og Facebook, er et uavhengig, etterrettelig og nøytralt NRK viktigere enn noen gang. I tillegg trenger vi selvfølgelig mange andre stemmer, og det blir en viktig politisk oppgave de neste årene å legge til rette for et stort mediemangfold.

Professor Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI sa nylig til Aftenposten at streiken antakelig ville vise folk at de klarer seg godt uten NRK. Siden han er professor, riktignok i rettsvitenskap, burde han hatt nok innsikt til å forstå at den motsatte konklusjonen var den innlysende. Når mediene kommersialiseres, får vi desto større behov for et ikke-kommersielt alternativ.

Hva med de store mediehusene, som VG, Aftenposten, Adresseavisen? De gir oss ikke Dagsnytt hver time. De har ikke korrespondenter verden rundt og er nødt til å ta hensyn til trang medieøkonomi. De store avisene har dessuten ulik profil, de har ikke som hovedoppgave å gi oss oversikten over de viktigste nyhetene i byen din, i landet ditt, i verden.

Selve streiken og journalistenes krav var det delte meninger om. For de som streiket, var det et hovedpoeng at det er et gedigent lønnsgap mellom journalistene i NRK og journalistene i de største mediehusene.

Det er alltid lønnsforskjeller mellom det offentlige og det private. Men NRK-journalistene krevde ikke å fjerne lønnsforskjellene. De ville gjøre lønnsgapet litt mindre. En meningsmåling viste at knapt to av tre som tok stilling til streiken, støttet det kravet. 30 prosent av de spurte visste ikke hva de skulle mene.

Vi som om morgenen er avhengig av en god og effektiv oversikt over hva som har skjedd der vi bor og i resten av i verden, er uansett svært lettet over at streiken nå er slutt. Endelig kan livet komme på skinner igjen.

Les flere kommentarer av Trygve Lundemo her

Tron Soot-Ryen ledet NRK-journalistene som streiket på Tyholt. 

Tron Soot-Ryen ledet NRK-journalistene som streiket på Tyholt. 

På forsiden nå