Fatima Almanea tar avstand fra opptøyene etter karikaturstriden i 2006.

Det kommer fram i denne Adressa-debatt podkasten, som er et samarbeid mellom Adresseavisen og Sagauka i Melhus:

Tros- og livssynsfriheten er under press flere steder i verden. Hvordan står det til her i landet? Har alle frihet til å praktisere egen tro, skifte tro og på ulike måter gi uttrykk for sin tro?

Deltakere i debatten er student og politiker Fatima Almanea, tidligere Nidaros-biskop Tor Singsaas og organisasjonssekretær Klas M. Sundelin i Human-Etisk Forbund.

- Vi skal passe oss for å skape ekkokammer, hvor vi ikke ser motparten og klarer å slipe våre standpunkt opp mot dem. Du klarer ikke å skape toleranse i et homogent system. Du må utsettes for forskjeller, sier Fatima Almanea i debatten, som du kan høre i sin helhet i podkasten.

Det tåler jeg

- Hvor stor motstand tåler du mot din egen tro? Tåler du at noen går ut mot din Gud?

- Det tåler jeg, for det vet jeg at min Gud tåler. Alle kjenner jo til karikaturstriden i 2006, der det skjedde veldig mye negativt som ikke burde skjedd og der utgangspunktet var en fremstilling av profeten Muhammed. Jeg har i ettertid prøvd å forstå det som skjedde, gått enda lenger tilbake i historien og sett på den tida da profeten levde. Han levde jo ikke i en konfliktfri tid. Han møtte kanskje mer motstand enn noen annen. Han vil kanskje si at den mildeste formen for motbør, var den som ble tegnet eller skrevet om ham, og måten han håndterte det på var med respekt, med verdighet, med toleranse. Det muslimene reagerte med i 2006, er ikke noe profeten ville vedkjent seg i det hele tatt.

Farlige gudsbilder

- Så du mener man må kunne tåle karikaturer av profeten?

- Det tror jeg absolutt, og historisk sett i min religion, så har man hatt en stor takhøyde. Så har det skjedd noe på et eller annet tidspunkt som har skrenket inn veldig og som har gjort at folk tar fyr idet noen sier noe eller skriver noe, og det er ikke akseptabelt. Det skal aldri være akseptabelt, og det kan blant annet begrunnes i måten profeten selv håndterte kritikk og motbør, sier Fatima Almanea.

- Jeg kjenner jo til dette langt inn i det kristne også, parallelt med det du sier nå Fatima, og jeg er jo en sterk tilhenger av religionskritikk. Jeg tror det er kjempeviktig. Innenfor alle religioner skapes det bilder av Gud som er ødeleggende, farlige og skadelige, sier Tor Singsaas.

- Det skjer jo religionskritikk hele tida, men jeg opplever den interne religionskritikken som sterkere og mer effektfull enn om jeg på utsiden sier at det du sier og tenker er skikkelig teit, sier Klas M. Sundelin.

Du kan høre hele debatten ved å klikke på denne lenken, eller ved å klikke på bildet nederst i denne saken.

Sagauka i Melhus 2018 arrangeres i dagene 29. mai - 3. juni. Årets festivaltema er tro og ære.