Adresseavisen mener

Drømmesommeren er tung for bøndene

Tørke Det er vannkrise for bøndene i Oppdal 

Saken oppdateres.

For solhungrige nordmenn har dette så langt vært en drømmesommer. Mye sol og lite regn har skapt perfekte forhold for grilling, bading, fotball-VM på storskjerm, utepils og andre sommerforlystelser. Men for norske bønder er været et mareritt. Ikke siden 1947 har de opplevd lignende sommertørke.

Fortvilte bønder mangler fôr til dyra sine. Mange ringer rådgivertjenesten med gråten i halsen, forteller rådgivere i Norsk Landbruksrådgiving. Fôrmangelen er prekær mange steder i landet og det rammer særlig husdyrbønder som driver med melk, sau og hest. Flere bønder har varslet at de må slakte dyr dersom ikke situasjonen bedrer seg. Det er ingen enkel løsning fordi det forrykker markedsbalansen.

Tørken har medført svært lavt grunnvannsnivå i store deler av Trøndelag. Flere grunnvannsstasjoner har registrert de laveste nivåene for denne tiden av året noen gang. Værprognosene er hyggelig lesning for ferierende, men gir ikke stor grunn til optimisme for bønder. Mange steder er førsteslåtten så liten som 30 prosent av normal avling. Mulighetene for en god andreslått krymper for hver regnfrie dag som går.

Været er vel omtrent det eneste politikerne ikke kan gjøre noe med, i alle fall på kort sikt. Likevel må storsamfunnet gjøre det de kan for å avhjelpe situasjonen i landbruket. Landbruksminister Jon Georg Dale har innført fire hastetiltak som forhåpentligvis kan avhjelpe situasjonen noe. Det er nå nulltoll for bøndenes import av høy og halm. I tillegg vil bønder som slår korn og lager grovfôr, likevel få arealtilskudd for korn. Departementet vil også ha raskere saksbehandling for erstatningskrav. Enkeltbønder skal ikke oppleve unødvendig økonomisk belastning på grunn av lang saksbehandlingstid.

Norske bønder er vant til at rammebetingelsene er skiftende, og noen år svært krevende. Derfor er det fint å se at bøndene gjør det de kan for å hjelpe hverandre. Noen har utviklet en nettside som skal hjelpe med å koble bønder som trenger fôr med bønder som har fôr til overs. Dessverre er det langt flere som vil kjøpe enn å selge.

Det er sjelden vi ønsker noe annet enn godvær for Trøndelag, men nå krysser vi fingrene for en skikkelig regnskur.

På forsiden nå