Adresseavisen mener

Trondheim er full av folk, og vi har grunn til å juble

Uhemmet skryt av vår egen landsdel er vi vanligvis forsiktige med, men i dag er det grunn til å juble.

Ordfører Rita Ottervik smakte på gulrot og sukkererter da hun åpnet Trøndersk matfestival torsdag. Fylkesmann Frank Jenssen (t. h.) var også på plass. 

Saken oppdateres.

Olavsfestdagene har sin siste dag, Rosenborg og Ranheim møtes i eliteserien, «Slaget om Testiklestad» går for fulle tribuner, og Trondheim er fylt av matkultur fra hele Midt-Norge.

Dagen i dag vil vise oss mye av det beste Trøndelag har å by på. Nidarosdomen, kirkehistorie, kultur på høyt, internasjonalt nivå, humor, fotball og lokal mat er stikkord som viser at landsdelen har mange og svært varierte attraksjoner. Det gir grunn til optimisme når landsdelen skal utvikle seg videre i ei tid der mye er i endring.

LES OGSÅ: Matfestivalen gir kunnskap, ikke bare opplevelse

Etter sommerens debatt om handelen som svikter i Midtbyen, får vi oppleve noe helt annet i dag. Titusenvis av mennesker vil vandre gatelangs. Trøndersk matfestival trakk 200 000 besøkende i løpet av tre dager i fjor, og hvis været ikke svikter, bør det bli minst like mange i år.

De 150 utstillerne hadde en samlet omsetning på 12 millioner kroner i løpet av festivalens tre dager i fjor. Ingen andre tilsvarende festivaler i Norge er så lønnsomme for dem som deltar. I tillegg er også Bryggerifestivalen blitt en attraksjon de siste årene.

LES OGSÅ: Matfestivalen er like kjent som et tysk bilmerke

Interessen for lokal, kortreist mat har gledelig nok økt kraftig de siste årene, og Trøndelag ligger langt framme i denne utviklingen. Matfestivalen, viser at små matprodusenter på midtnorske gårder har gode produkter å tilby. At Trøndelag er i ferd med å bli kjent for velsmakende, sunn mat som ofte er produsert på en miljøvennlig måte, er en stor styrke for landsdelen. En sunnere og mer miljøvennlig livsstil er i ferd med å vinne fram, med kvalitetsmat som alternativ til lettvinte ferdigprodukter.

Det er altså mange grunner til å feire i dag. Olavsfestdagene har vært en suksess, i hvert fall innholdsmessig, og matfestivalen ser ut til å bli det. Når slike arrangementer samler så store publikumsmengder, viser det at Midtbyen kan trekke folk. Suksessene viser også en ny vei for midtnorske bønder og for næringslivet i årene som kommer.

LES OGSÅ: Festivalen åpnet med gulrottog

På forsiden nå