Adresseavisen mener

Vi må ikke forhaste oss med å avvikle Posten

Siden år 2000 er mengden brev vi sender halvert. Nå mener Posten at det må bli slutt på daglig postomdeling innen to år.

Postkutt: Dette vil bli et sjeldnere syn om Posten får gjennomslag for postombæring 2,5 ganger i uka. Selv om lønnsomhet er viktig, må vi ta oss tid før vi avvikler Posten helt. 

Saken oppdateres.

Selv om nettaviser, nettbank og e-post har overtatt mye, må vi vente med å fjerne fysisk levering av brev og småpakker i postkassa.

Først ble det slutt med post på lørdager. Nå ser framtiden mørk ut for resten av uka også. Flere ganger det siste året har Posten presset på for å få politikerne til å avvikle ordningen med postlevering fem dager i uka og mener nå at grensen er nådd. Fallet i antall brev fortsetter i voldsom fart, det samme gjør fallet i inntekter. Da er det ikke lenger grunnlag for daglig postomdeling, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

LES OGSÅ: Utrente soldater kan ikke forsvare Norge

Staten betaler i dag Posten for å levere mandag til fredag. Ett av argumentene for å beholde ordningen har vært leveringen av papiraviser. Nå ber likevel det statseide selskapet om endringer i postloven allerede i høst. Dagens ordning er altfor ulønnsom og dyr, og Posten ønsker å kutte postombæringen til 2,5 dager.

Lønnsomhet er viktig, men samtidig er det viktig å ta hensyn til folk og behovet for å være oppdaterte samfunnsborgere. Slik situasjonen er i dag, er langt fra alle av oss klar for en heldigital tilværelse når det kommer til aviser og viktig informasjon. Hvor vi skal finne viktige offentlige brev i cyberspace, er fortsatt noe forvirrende. Vi trenger derfor mer tid til omstilling.

I store deler av Norge skjer dessuten avisombæring med post, og det er folk i spredtbygde strøk som blir hardest rammet av endring i postloven. Postens konsernsjef lover riktignok å finne alternative løsninger for eksempelvis avisene, men vi trenger en konkret løsning før loven endres.

Tradisjonell postlevering kan selvsagt ikke fortsette inn i evigheten. Likevel bør vi tenke oss nøye om før vi fjerner en så viktig kommunikasjonsnerve som Posten. Den representerer en infrastruktur som handler om mer enn å bære rundt papir, og den kan bli nyttig på andre områder. Om vi fjerner tjenesten etter drøyt 370 år, får vi den aldri tilbake. Det kan vi tape på.

FIKK DU MED DEG DENNE? Når posten ikke lenger skal fram

På forsiden nå