Adresseavisen mener

Bra at boligkjøpernes rettigheter blir styrket

Nordmenn på boligjakt må sikres god og trygg informasjon før salget gjennomføres.

Denne uken vedtar Stortinget endringer i loven som regulerer boligsalg i Norge (illustrasjonsfoto).   Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Eiendommen selges som den er. Fem tilsynelatende selvsagte ord, som har vist seg svært kostbare for enkelte boligkjøpere som har oppdaget dyre feil og mangler ved sine nye hjem. Selgerens mulighet til å ta dette forbeholdet fjernes når Stortinget endrer avhendingsloven 16. mai. Det er bra.

«Som den er»-prinsippet har gjort at det skal svært mye til før en feil anses som en mangel i lovens forstand. Kjøperne må bære en forholdsvis stor del av risikoen.

Lovendringen regjeringspartiene sikrer flertall for, stiller strengere krav til takstmenn og andre som skal beskrive boligen. En ny forskrift om minstekrav til tilstandsrapporter skal etter planen være på plass før lovendringen trår i kraft. Målet er at den som selger får større motivasjon til å finne og informere om feil. Kjøperen får et bedre grunnlag før hun gjør sitt livs største investering.

Kravene vil trolig gjøre salgsprosessen dyrere. Men det er bedre å betale noen tusenlapper ekstra for grundig dokumentasjon på forhånd, enn å risikere krav på flere hundre tusen kroner.

Mens Forbrukerrådet, Forbrukertilsynet og Huseiernes Landsforbund støtter lovendringen, har den også møtt kritikk. Eiendomsmeglerforbundet og Eiendom Norge advarer særlig mot egenandelskravet regjeringspartiene vil innføre. Kjøperen må ta regningen selv dersom det koster under 10 000 kroner å utbedre mangelen. Bransjen mener summen er altfor lav, og frykter at en rekke småkrav ender som advokatmat. Vi forstår bekymringen og legger til grunn at regjeringen holder løftet om å følge utviklingen nøye.

Det er viktig at lovendringen trygger begge parter. Styrkingen av kjøpers rettigheter må ikke ende med at selger risikerer å stå til ansvar for «tullekrav» fra kranglefanter. Vi tror kravene om mer detaljert informasjon om boligen før salget finner sted, kan sikre at dette ikke skjer. Når tilstandsrapporten forteller om alvorlige svakheter ved rørsystemet, kan ikke kjøperen kreve erstatning om røret på badet sprekker sju måneder etter overtakelse.

En billig bruktbil til 20 000 kroner kan godt selges «som den er». Men ved boligsalg til flere millioner kroner bør ikke kjøperen bære en uforholdsmessig stor del av risikoen.

På forsiden nå