Pass på, sjamanen har landet

Så hyggelig, hadde nok mange tenkt hvis prinsessa hadde blitt sammen med en kristelig trønder med varme hender. I stedet ble det bråk.

Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett har overdøvet alle andre nyheter denne uka.  Foto: Daryl Henderson, Scanpix

Saken oppdateres.

Det er ikke revidert nasjonalbudsjett som har preget norske medier den siste uka. Uttrykket lukter tall og traurighet lang vei. Jordbruksoppgjøret har heller ikke fenget hele folket. Ikke en gang kampen mot vindkraftanlegg på Frøya har klart å overdøve den virkelig store historien de siste dagene:

Prinsesse Märtha Louise har fått ny kjæreste. Han heter Durek Verrett og er sjaman. Vi mediefolk har dermed fått en fantastisk historie vi kan boltre oss i. Prinsessa og sjamanen gir assosiasjoner til skjønnheten og udyret. Sjamanen påstår han kan snu atomer, gjøre folk yngre og kurere alle slags sykdommer.

Flere medier fråtset i saken. «Sjamanen har landet i Norge», skrev VG øverst på sin nettside tirsdag. De fulgte Dureks ankomst minutt for minutt: «Nå: Tatt imot av Märtha.» TV2 og NRK TV dekket begivenheten grundig om kvelden, som om sjamanen var Donald Trump.

Mediedekningen ble så voldsom at biskopen i Stavanger ombestemte seg og nektet Märtha og Durek å holde foredrag i St. Petri kirke. I NRK onsdag kveld intervjuet Ole Torp preses og biskop Helga Byfuglien om temaet. Det er lett å være enig med henne i at det er problematisk å ta seg betalt for å drive religiøs helbredelse, uansett hvilken religion det er snakk om.

VG intervjuet en dansk kongehusekspert som sa at valget av kjæreste er «veldig utradisjonelt sammenlignet med hva man pleier å gjøre i kongehuset.» Eksperten var ikke klar over at Märtha ikke er en del av det norske kongehuset. Det «huset» består kun av kongen, dronningen, kronprinsen, kronprinsessen og prinsesse Ingrid Alexandra. De fem er kongelige høyheter. Det er ikke Märtha.

Vi har all grunn til å være skeptiske til sjamanens virksomhet. Vi har all grunn til å kritisere prinsesse Märtha for at hun bruker prinsessetittelen sin til å markedsføre foredrag og annen business.

Likevel er det mye ved mediedekningen og debatten de siste dagene som får meg til å ta et steg tilbake. Har vi ikke overreagert ganske kraftig på dette kjæresteforholdet?

Prinsesse Märtha Louise skrev på Instagram at hun har funnet kjærligheten med Durek Verrett.   Foto: Daryl Henderson, NTB Scanpix

Går ikke Fædrelandsvennen vel langt når de på lederplass mener at Märtha må si fra seg prinsessetittelen.? Hun har ikke tittelen kongelig høyhet og er ikke en del av kongehuset, men siden hun er kongens og dronningens datter, er det ikke til å komme forbi at hun er en del av kongefamilien. Hun er født som prinsesse, enten vi liker det eller ikke.

LES OGSÅ: Märtha vil ikke si fra seg prinsessetittelen

Alle vi som er kritiske til både sjamanens og prinsessas forestillingsverden må dessuten være forsiktige med å ta alle påstander for god fisk. Durek Verrett sa til TV2 torsdag at han ikke har påstått at han kan kurere leukemi. Han hevdet også at han har stor tro på legevitenskapen. Hva vet vi forresten om sjamanisme? Vi har trosfrihet i Norge, men går det en grense et sted for hva vi kan akseptere at folk tror på?

Vi som er kritiske, må i tillegg huske at hvem folk blir kjærester med, er en privatsak. Siden Märtha er kjendis, er det naturlig at kjæresteriene hennes blir omtalt, men vi bør ikke dømme det vi ikke vet så mye om.

Vi kan også spørre oss selv om vi hadde reagert på samme måte om prinsessa hadde blitt sammen med en healer fra Hemne eller en kristen helbreder fra Høylandet. Nei, jeg setter ikke likhetstegn mellom Durek Verrett og folk med varme hender, men vi nordmenn har stor sans for alternativ behandling.

En undersøkelse for noen år siden viste at nesten halvparten av befolkningen hadde benyttet seg av alternativ behandling bare de siste 12 månedene. Mange av oss er åpne for å tenke annerledes om hvordan sykdommer kan kureres. Vi brukte 4,2 milliarder kroner på alternativ behandling i 2016.

LES OGSÅ: Märthas foreldre elsker meg, sier sjamanen

En god del av pengene gikk til predikanter som Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen. De to er kristne helbredere som VG i en serie grundige artikler har omtalt som «mirakelpredikantene». De selger Guds helbredelse på telefon, til 14 kroner minuttet.

Folk som Pedersen og Edvardsen er ikke mye snauere enn sjamanen. Edvardsen sier ifølge VG at han har sett Gud vekke et dødt barn til live. Pedersen påstår han de siste ti årene har kurert minst 69 personer for kreft.

– Gud har gjennom meg helbredet 50 000 mennesker, og det gjelder de fleste lidelser: Døve ører og blinde øyne. Alt fra vonde knær til aids. En kreftsvulst tok to minutter, sa Pedersen til VG allerede i 2002. Noen tusener til er nok blitt helbredet gjennom ham siden den gangen.

Enkelte ganger hjelper det å legge ei bok predikanten har skrevet på brystet: «Tor ble fri fra et liv med angst, tvangstanker og forfølgelsesvanvidd gjennom å legge Svein-Magne Pedersens bok «Legende dråper» på brystet», skriver hans egen organisasjon, Misjonen Jesus Leger, på sine hjemmesider.

Det er forståelig at syke mennesker vil prøve det meste i håp om å bli frisk. Problemet med alternativ behandling er at det kan komme i stedet for legebehandling. Enkelte helbredere sier rett ut at de er skeptiske til skolemedisin. I en samtale med en kreftsyk som VG har opptak av, er "mirakelpredikant" Svein-Magne Pedersen svært kritisk til behandling med cellegift. Han mener cellegift kan være kreftfremkallende og kaller det barbarisk medisin.

Det er ingen grunn til å tro han er alene om en slik holdning. Men spennet i alternativ og religiøs behandling er stort. Joralf Gjerstad, Snåsamannen, oppfordret alltid de som besøkte ham om å ta medisinene sine og gå til lege.

Skal vi tro sjamanen til prinsessa, har også han stor tro på legevitenskapen, så der har de to noe felles.

Les flere kommentarer av Trygve Lundemo her

 
På forsiden nå