Adresseavisen mener

Drapsdømt tenåring fikk altfor dårlig hjelp

Vi har lenge hatt inntrykk av at hjelpeapparatet ga for dårlig hjelp til den unge afghaneren som er dømt for dobbeltdrapet i Trondheim for to år siden. Nå bekrefter Fylkesmannen i Agder at han ikke fikk god nok oppfølging.

Dobbeltdrap: Voldsepisoden som endte i dobbeltdrap, skjedde i en leilighet i Prinsens gate.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

En tragedie utspilte seg i Prinsens gate 17. september 2018. To gutter på 17 og 19 år ble drept, og en jevnaldrende gutt ble skadet. En afghaner som nettopp hadde fylt 18 år, ble dømt til tvungent, psykisk helsevern for drapene.

Historien blir enda mer deprimerende når vi får vite hvordan gjerningsmannen ble behandlet i månedene før drapet. Fylkesmannen i Agder konkluderer riktignok ikke med at drapene kunne vært unngått hvis han hadde blitt tatt godt nok hånd om. Et annet ubehagelig spørsmål som oppstår, er om en etnisk norsk tenåring ville fått like dårlig oppfølging.

LES OGSÅ: Ansvaret for å behandle tenåringen ble pulverisert

Alle involverte i saken, skolen, mottaksapparatet og helsevesenet, må se nøye på hva de gjorde. Historien viser at systemet ikke fungerte godt nok, blant annet på grunn av dårlig kommunikasjon mellom ulike instanser. Fylkesmannen er også kritisk til at ansvaret for å følge opp gutten, ble pulverisert.

Svikten som er avdekket, skjedde etter at afghaneren kom til Lyngdal i Agder i 2018, etter at han hadde bodd på sju ulike adresser før det. Han bodde der et drøyt halvår og i Trondheim i fem uker før drapene ble begått. De rettsmedisinsk sakkyndige mente under straffesaken at han sannsynligvis hadde utviklet paranoid schizofreni. Det ser ikke ut til at noen oppdaget dette, verken i Lyngdal eller i Trondheim.

LES OGSÅ: Ble dømt til tvungent, psykisk helsevern

Men venner fortalte at den drapsdømte endret seg etter en mislykket øyeoperasjon. Tre måneder før drapet varslet de om at han ikke kjente igjen folk rundt seg. Da burde alarmklokkene ringt, men saken ble ikke fulgt opp godt nok.

LES OGSÅ: Alt sviktet før dobbeltdrapet

Ifølge tilsynsrapporten fra Fylkesmannen avslo barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk ved Sørlandet sykehus å behandle ham. Trondheim kommune fikk dessuten uklare opplysninger om tenåringens psykiske helse da han ble flyttet hit. Fylkesmannen kritiserer også Trondheim kommune for at de ikke gjorde nok for å hjelpe den enslige afghaneren.

Fylkesmannens tilsynsrapport er et alvorlig varsel til flere instanser. Mange må granske hva de gjorde feil, slik at noe liknende ikke skjer igjen.

På forsiden nå