Adresseavisen mener

Prekært behov for nye lokaler

Et av Trondheims viktigste museer er i så dårlig stand at det må stenge. Problemene har vært kjent i lang tid. Nå må det bli fortgang i arbeidet med nye museumslokaler.

Mist ønsker å slå sammen Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Munkegata og Trondheim Kunstmuseum i Bispegata.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum har slitt med elendige lokaler i mange år. Daværende direktør Jan-Lauritz Opstad tok initiativ til å utvide og oppgradere bygningen allerede for 12 år siden. Siden den gangen er situasjonen stadig blitt verre.

I fjor var forholdene så dårlige at museet måtte stenge første etasje på grunn av vannskader. Taket var ikke tett. Saken vakte såpass oppsikt at både lokale politikere og daværende kulturminister Trine Skei Grande (V) kom på besøk.

Denne uka fikk vi enda en nedslående beskjed. Tilstanden i huset er så elendig at museet midlertidig må stenge dørene helt eller delvis i en lengre periode i første halvår i 2021.

Fukt, vannlekkasjer og asbest er noen av problemene. Bygningen oppfyller rett og slett ikke norsk standard, verken når det gjelder byggtekniske forskrifter eller krav til forsvarlig drift av museumsbygg.

Kunstindustrimuseet er et nasjonalt museum og har ansvar for å samle og formidle kunsthåndverk og design. Samlingen rommer blant annet en rekke arbeider av vevkunstneren Hannah Ryggen som har vakt internasjonal oppsikt de siste årene.

Den vakre bygningen i Munkegata inneholder utallige andre verdifulle gjenstander. Museet viser for eksempel hvordan skandinavisk design utviklet seg i sin internasjonale storhetstid på 50- og 60-tallet.

Museets nasjonale ansvar for å ta vare på alt dette betyr at dagens situasjon ikke kan fortsette. Museet kan ikke bruke store summer på midlertidig vedlikehold i år etter år. Det haster med rehabilitering, påbygg eller nybygg.

Arbeidet med å finne ei velegnet tomt for et eventuelt nybygg er godt i gang, men verken lokalpolitikerne eller paraplyorganisasjonen Museene i Sør-Trøndelag kan lene seg tilbake og vente på utredningen. De må være på offensiven overfor Kulturdepartementet med tanke på statlig finansiering.

På forsiden nå