Adresseavisen mener

Pengetrøbbel? Legg bort skammen og be om hjelp

Nye tall fra Barne- og likestillingsdepartementet viser at antallet gjeldsordninger har gjort et kraftig hopp siden januar.

Innføringen av gjeldsregisteret i fjor og mindre aggressiv markedsføring har ført til at det er blitt tatt om mindre forbrukslån det siste året. Men nå sliter de som må betale tilbake.  Foto: Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

For å unngå å havne i ei slik økonomisk hengemyr, er det viktig å be om hjelp.

Gjeldsordning betyr at du som skylder penger inngår en bindende avtale med én eller flere kreditorer om å nedbetale gjeld over tid. Heldigvis har få så store pengeproblemer at de havner i en slik situasjon. Men i oktober ble det åpnet dobbelt så mange gjeldsordninger som i januar, skrev Adresseavisen mandag. Det gir en pekepinn om at det generelt er mange som sliter med mislighold av lån. En av årsakene er trolig innføringen av gjeldsregisteret i fjor. Registeret gir en fullstendig oversikt over nordmenns usikrede gjeld, altså kredittkortgjeld, forbrukslån og kjøpekreditter. Når du søker om et nytt lån, vil banken automatisk sjekke i registeret om du har andre usikrede lån.

Midtnorsk debatt: Endelig mer åpenhet i rådhuset

Registeret har fungert etter formålet. Tall fra Finanstilsynet viser at utlånet har gått ned etter at registeret ble innført. Det bidrar til å forebygge betalingsproblemer. Det er bra. Problemet er at registeret kom lovlig seint. Siden det ble innført, har misligholdte lån økt med sju milliarder kroner, viser tall fra Kreditorforeningen. Når mange plutselig ikke kunne ta opp nye lån for å betale gammel gjeld, men i stedet måtte begynne å betale ned gjelden, har det blitt for mye for mange. Koronakrisen med langvarige permitteringer og redusert inntekt har ikke gjort den økonomiske situasjonen bedre.

Økningen i mislighold bør være et varsko til alle som faller for fristelsen til å ta opp forbrukslån for å «få kontroll» på «klattegjeld». Renten er høy, og det baller fort på seg med renter og gebyrer. Gjeldsspiralen er vanskelig å komme ut av. Trondhjemmer Julia Christin Fremo (27), deltaker i «Luksusfellen» i TV3, har nok rett i at dårlig psykisk helse og økonomiproblemer ofte henger sammen.

Kan inspirere andre: Julia Christin Fremo tok tak i gjeldsproblemene før de ble for store.   Foto: TV3 Luksusfellen

Ved å legge bort skam og søke hjelp, kan bekymringene bli færre. Kontakt dem du skylder penger, stram inn livreima, kontakt Nav og banken din. Bankene bør vise ansvar og hjelpe kunden med å finne en løsning. Samling av gjeld i boliglån, oppryddingslån eller avdragsfrihet i en periode kan lette børa. Selv om kravet til markedsføring har blitt strengere, bør Finanstilsynet vurdere om markedet bør reguleres ytterligere.

Midtnorsk debatt: Må bli enklere å komme inn på boligmarkedet

På forsiden nå