Adresseavisen mener

Legg vekk krangelen, Spektrum trenger støtte

Trondheim Spektrum kan gå konkurs. Derfor bør byen legge vekk gammel krangel og heller samle seg bak kravet om at hallen må få krisestøtte.

Norge slo Portugal i EM-kampen på hjemmebane i Trondheim spektrum. Sander Sagosen dominerte kampen.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

Trondheim skulle om kort tid ha vært vertskap for flere kamper i håndball-EM for kvinner, men kampene ble avlyst. Flere planlagte konserter og mange andre arrangementer i storhallen på Nidarø er også skrinlagt.

Koronakrisen fører til alvorlige, økonomiske problemer for Trondheim Spektrum. Allerede før håndball-EM ble avlyst, hadde de tapt 40 millioner kroner så langt i år. Tapet vil bli større og større så lenge smittevernet gjør det umulig å arrangere større begivenheter i hallen.

De kommunale selskapene som driver Spektrum, har permittert ansatte og kuttet kostnader. Likevel befinner de seg på konkursens rand og trenger penger. Lover og regelverk gjør at kommunen i liten grad kan bidra med støtte. Derfor må staten trå til – slik de gjør når andre virksomheter taper store summer på grunn av smittevern.

Staten gir støtte ut fra inntektstap i 2020 sammenliknet med fjoråret. Det skaper vanskeligheter for Spektrum, som åpnet først i august 2019 og ikke har noe sammenlikningsgrunnlag. Det problemet må departementene løse. Det er burde være opplagt at hallen har krav på støtte.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Spektrum besto den første prøven

Under formannskapsmøtet denne uka sa flere politikere at de vil ta kontakt med partiene sine sentralt og gjøre dem oppmerksom på situasjonen. Det er bra, for nå er tida kommet for å legge vekk den gamle krangelen.

I flere år var det sterk motstand mot å bygge ut den gamle Nidarøhallen til en storhall. Motstanden var forståelig, for Trondheim Spektrum legger beslag på et stort areal, og andre alternativer burde vært utredet bedre. Men nå står hallen der, og den vil ikke bli revet. Det har også vist seg at Spektrum fungerer godt. Hallen er vanligvis full av unge idrettsutøvere, og i normale tider gir arrangementene på Nidarø betydelige inntekter til Trondheim. Messer, mesterskap og konserter tiltrekker seg gjester som legger igjen store summer. Det er heller ikke meldt om store trafikkproblemer.

LES OGSÅ LEDEREN: Kampen mot hallen bør være over nå

Det er verdifullt for hele Trondheim at storhallen kan drive videre og gi inntekter og skape aktivitet når koronakrisen en gang er over.

På forsiden nå