Adresseavisen mener

Servering gjør Torvet triveligere

Torvet i Trondheim skal være myldrearena og møteplass for hele befolkningen. Slik fungerer det nå under julemarkedet, og slik må det også bli til sommeren.

Julemarkedet i Trondheim på Torvet! Julemarkedet byr på rundt 90 utstillere med håndverksprodukter og unike smaker i treboder På torget er det satt opp en stor Kafélavvo som omkranser Olav Tryggvasons stauten. Foto: RUNE PETTER NESS  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Smitteverntiltakene som Trondheim kommune skjerpet torsdag – legger selvfølgelig en demper på folkelivet. Likevel klarer byen å gjennomføre årets julemarked, som et av svært få steder i hele Europa. Det setter vi pris på. Behovet for et slikt tilbud i mørketida er ekstra stort i år.

Alt tyder på at smittevernet er blitt godt ivaretatt på julemarkedet så langt. Vi regner også med at de som drar dit fra nå av vil bruke munnbind, etter de nye anbefalingene. Godt smittevern gir paradoksalt nok større frihet, ikke mindre. Det er først når smitten øker at det blir satt strengere grenser for friheten vår.

Det nyoppussede Torvet ble offisielt åpnet på forsommeren og har så langt fungert svært godt, bortsett fra at mange mener tilgjengeligheten for rullestolbrukere, blinde og svaksynte er for dårlig. Det bør kommunen gjøre noe med. Til sommeren, når koronabegrensningene antakelig blir mye mindre, regner vi med at folkelivet vil blusse opp enda mer.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Glem krangelen. Nyt det nye Torvet

Vi tror heller ikke at vedtaket i bystyret onsdag kveld vil dempe aktiviteten. Et stort flertall av politikerne åpnet for uteservering på den innerste delen av Torvet. Geirmund Lykke (KrF) er riktignok redd for at de som ikke vil eller kan sette seg på en uteservering og betale for det de bestiller, blir henvist til skyggen.

Vi tror han er bekymret uten grunn. Torvet er svært stort. Selv om det blir servering på større arealer enn i dag, vil det fortsatt være god plass på områder der det er gratis å oppholde seg, også i sola. Hvis det viser seg at serveringen sprer seg over et for stort område, må det heller justeres.

I stedet for at noen blir utelukket, slik Lykke frykter, tror vi uteservering vil ha motsatt effekt. Et så stort område trenger folkeliv for at det skal bli trivelig. Servering tiltrekker seg mer folk, og Torvet blir dermed hyggeligere også for dem som ikke vil betale for å spise og drikke.

På forsiden nå