Hodet på statuen på Torvet

Det ver hodet til guden Tor, ikke Kark, som ligger mellom beina til Olav Tryggvason på Torvet, skriver innleggsforfatteren.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

I min tid som turistsjef i Trondheim hørte jeg det ofte bli sagt at hodet som Olav Tryggvason skrever over på toppen av statuen på Torvet er trellen Kark sitt hode. Dette antagelig med bakgrunn i at Olav ifølge sagaen hugde hodet av Kark etter at Kark hadde drept Håkon Jarl.

LES OGSÅ: Hodet til trellen Kark

Dessverre går denne feilopplysningen også igjen i diverse informasjon om Trondheim i trykksaker og på internettsider. Like før jul la også Inga Elisabeth Næss fram denne påstanden i et innlegg her på siden om hvor statuen av «Torgkona» bør plasseres.

Statuen av Olav på Vestfronten.  Foto: Privat

Med det blotte øyet er det selvfølgelig ikke så lett å se hodet oppe på statuen, men på nærbilder er det lett å se at det er hodet til guden Tor, sågar med hånda rundt hammeren (Mjølner). Olav hugde ned avgudsstøttene på jarlenes hov på Lade, i sin kamp for å kristne Norge.

LES OGSÅ: «Trondheim blir ikke Trondheim uten den statuen!»

Også på statuen av Olav på Vestfronten kan man tydelig se at det ikke er et avkuttet menneskehode kunstneren, Stinius Fredriksen, har gjengitt, men et gudehode. Nå hvor innbyggerne og andre skal gå rundt på nytorget i byen og fortelle besøkende blant annet om Olav Tryggvason-monumentet, så er det viktig at ikke Tor med hammeren sitt hode blir utgitt for å være trellen Kark sitt hode. Det setter neppe Tor særlig pris på.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå