Adresseavisen mener

Skolene burde fått beskjed mye tidligere

Regjeringen var altfor sent ute med å plassere landets ungdomsskoler og videregående skoler på rødt nivå. Reiserådene til studentene og beslutningen om testing på grensen burde også kommet mye før.

Stine Tøndel jobber ved Åsvang skole. De har åpent for elever i Trondheim som trenger tilsyn i påska, dersom foreldrene må jobbe.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Vi har gjennom hele koronaperioden vært opptatt av at skolene bør være åpne, så langt hensynet til smittevern gjør det forsvarlig. Hjemmeundervisning har mange negative konsekvenser. Når smittetrykket øker, er derfor rødt nivå fornuftig, siden det betyr strengt smittevern, samtidig med at skolene kan være åpne.

Problemet med regjeringens anbefaling om rødt nivå for de eldste elevene, er at det kom altfor sent. Først søndag kveld ga regjeringen klar beskjed. Hastebeslutningen utløste hektisk møteaktivitet på mange skoler. Rødt nivå betyr mye ommøblering og at timeplaner må endres i all hast.

LES OGSÅ: Dette gjelder på skoler og barnehager i Trondheim fra mandag

Det var ikke mulig å ordne alt dette søndag, så mange fikk hjemmeundervisning mandag. Regjeringen burde sendt ut dette rådet flere dager tidligere. Smitteøkningen har pågått siden før jul.

I lang tid har regjeringen også vært klar over at et stort antall studenter ville reise tilbake til studiestedene sine over nyttår. Først lørdag kveld bestemte de at all undervisning i høyere utdanning skal være digital fram til 18. januar. Samtidig ga de studentene et råd om å vente med å reise tilbake til studiestedene. Denne beskjeden kom også altfor sent. De aller fleste studentene hadde forlengst bestilt returbilletten da den kom.

LOES OGSÅ: Støre mener regjeringen er bakpå i koronahåndteringen

Statsministeren forsvarer den sene beskjeden med at helsemyndighetene tidligere i romjula ville vente med sine råd fordi situasjonen var usikker. Men skolestart venter ikke. Regjeringen kunne stilt tydelige krav overfor Helsedirektoratet om at rådene måtte komme tidligere.

Også ved grenseovergangene har regjeringen nølt altfor lenge. Allerede i oktober gikk vi på lederplass inn for obligatorisk koronatesting når folk kommer fra andre land. Først nyttårsaften bestemte regjeringen det samme. Flyplasser og lokale helsearbeidere fikk altfor dårlig tid til å forberede seg, og det oppsto køer flere steder.

Regjeringen har stort sett håndtert koronakrisen godt. I romjula nølte de på en måte vi håper ikke gjentar seg.

På forsiden nå