Mange har fôret monsteret

Flere av støttestpillerne til den amerikanske presidenten har et medansvar for den groteske avslutningen på Trump-epoken.

Trump supporters try to break through a police barrier, Wednesday, Jan. 6, 2021, at the Capitol in Washington. As Congress prepared to affirm President-elect Joe Biden's victory, thousands of people gathered to show their support for President Donald Trump and his claims of election fraud.(AP Photo/John Minchillo)  Foto: John Minchillo

Saken oppdateres.


En hel verden har latt seg sjokkere av bildene og scenene fra Capitol Hill i Washington onsdag. En demonstrasjon oppildnet av president Donald Trump utartet til opptøyer og et pøbelvelde uten like i bygninger som symboliserer demokratiet som styreform. Kongressbygningen ble stormet av en rasende mobb, i hendelser som vil bli stående som en historisk skamplett på det amerikanske folkestyret.

Mange spørsmål og mye etterpåklokskap vil gjøre seg gjeldende i det nødvendige oppgjøret med kreftene som ledet an i og fyret opp under det livsfarlige angrepet mot demokratiet. Et av de sentrale temaene bør være at ord kan føre til handling og at politikere og andre meningsbærere med makt eller innflytelse kan stilles til ansvar for det.

LES OGSÅ KOMMENTAREN : Dette viser hvor farlige Trumps ord er

Vi har vært skeptiske til Donald Trump siden før han ble valgt til president i 2016, i motsetning til for eksempel NRKs utenriksmedarbeider Joar Hoel Larsen, som ved innsettelsen skrev: «Gi fyren en sjanse». Det har ikke manglet på sjanser. Noe av det mest skremmende med hans presidentskap, er hvordan mange av hans sentrale partifeller i det republikanske partiet har gitt næring til virkelighetsbildet og retorikken som fikk groteske utløp onsdag kveld.

President Donald Trump bidro ikke til å roe gemyttene før stormingen av Kongressen onsdag.  Foto: JIM BOURG

Sjelden har vi sett hvor viktig det er at demokratiske institusjoner, domstoler og folkevalgte, forsvarer demokratiet mot en leder som prøver å svekke det. Samtidig har det vært skremmende å se hvordan noen av presidentens partifeller har bidratt til å kaste bensin på bålet ved å fyre opp under raseri og konspirasjonsteorier, selv etter at presidentvalget var avgjort og kontrollert.

Det er bra at presidentens tyngste støttespillere, senatsleder Mitch McConnell og visepresident Mike Pence, handlet og talte med fornuft under det primitive, kupplignende angrepet onsdag. Samtidig illustrerer de noe av problemet i amerikansk politikk: Å styre og å være på lag med den som har mest makt, overskygger omtrent alt. I siste øyeblikk innså de to heldigvis at det ikke lenger er Donald Trump. Partifellene som i stedet spilte på misnøye og opprør, bør gå en vanskeligere tid i møte.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Når makt og raseri blir viktigere enn demokrati

På forsiden nå