Et stygt anslag mot redaktørens uavhengighet

Styrelederens forsøk på å påvirke innholdet i avisa Nidaros var et grovt overtramp.

Arne Reginiussen var sjefredaktør og ble senere styreleder for avisa Nidaros.  Foto: Amedia

Saken oppdateres.

Den siste uka har avisa Klassekampen brettet ut noe av bakgrunnen for at sjefredaktøren i vår konkurrent Nidaros plutselig trakk seg i protest tidligere i år. Avisas eier, Amedia ved styreleder Arne Reginiussen(bildet), ga gjennom tekstmeldinger og mail redaktør Vanja S. Holst detaljerte meldinger om hva slags saker avisa burde skrive mer og mindre om. Styreformannens forsøk på å instruere redaktøren er et utilbørlig overtramp og et anslag mot det lovfestede vernet av redaksjonell uavhengighet her til lands.

Det er heldigvis ikke slik at eiere av mediebedrifter i Norge kan bestemme eller styre innholdet i mediene. Siden 1953 har de fleste redaktørstyrte medier i Norge vært styrt etter Redaktørplakaten – en avtale om redaktørens plikter, rettigheter og vern av redaksjonell frihet vedtatt av medienes eierorganisasjonen og Redaktørforeningen.

For ytterligere å sikre den redaksjonelle uavhengigheten til norske medier fikk vi i 2009 den såkalte medieansvarsloven, vedtatt av Stortinget. Den ble senest revidert og oppdatert i 2020. I paragraf syv heter det: «Utgiver, eier eller øvrig selskapsledelse kan ikke instruere eller overprøve redaktøren i redaksjonelle spørsmål». Det er overraskende at et profesjonelt mediekonsern som Amedia ikke så hvor utilbørlig Nidaros-saken var, før kortene kom på bordet.

Saken viser hvor problematisk det var at avisas forrige redaktør, Reginiussen, ble redaktøretterfølger Holsts styreleder. Det er ikke bare politikere som bør se behovet for karantenetid ved jobbskifte. Reginiussen har omsider valgt å trekke seg som styreleder for Nidaros.

Redaktører og tillitsvalgte fra Amedia har etter at detaljene ble kjent, rykket ut og sagt at Nidaros-saken ikke er representativ for konsernet. Vi har ingen grunn til å tro at det ikke stemmer, men reaksjonene minner til forveksling om den vanlige responsen når media avslører grove brudd i andre næringer. Den avgåtte redaktøren fortjener støtte både i og utenfor eget konsern. Hun har skapt viktig debatt om forsøk på overkjøring av redaktørrollen og om ensidig bruk av målstyring etter lesertall i mediebransjen.

På forsiden nå