Ap-leder Jonas Gahr Støre har mer enn antydet at han vil verne de omstridte områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Signalene er tydelige nok til å forstå at Støre søker en ny kurs. De oljepolitiske antydningene om en nært forestående kuvending, fortjener mer oppmerksomhet. Uttalelsene er vage, men sterke nok til at både statsministeren, finansministeren og olje- og energiministeren har reagert skarpt. For ikke å glemme LO, som har kalt Støre inn på teppet for å få avklart om han har til hensikt å sette oljearbeidsplasser i fare.

Det er bare ett år siden Arbeiderpartiets landsmøte banket på plass nytt program. Likevel har partiets nye leder iverksatt flere prosesser for å skape ny politikk. Mest konkret en skolepolitikken. Mer upresis er nyorienteringen innenfor skatt, klima og olje.

Skarpere klimapolitisk fokus var Støres hovedbudskap da han ble valgt i vår. I forlengelsen av det har han luftet nye tanker om å bremse oljeutvinningen. Det er ingen formell prosess, mer antydninger om at store oljereserver må bli værende under havbunnen. Konfrontert med at han som Ap-leder må være for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, svarer han unnvikende; - ja, jeg hører du sier det. Ap-landsmøtet i fjor gikk inn for konsekvensutredning med to tredjedels flertall. I praksis betyr det åpning for oljeboring.

Vi ser det som positivt at den nye lederen av landets største parti tenker nytt. Støre var statsråd i en regjering som ga tilnærmet full gass i åtte år, omtrent som dagens regjering. Men i likhet med de rødgrønne er også den blå regjeringen låst fast av sentrumspartiene i Lofoten. Det blir ingen aktivitet der i perioden frem til 2017.

Støre tolkes i retning av at disse havområdene bør varig vernes. Det er en dramatisk omlegging av Aps politikk, men et interessant innspill. Lofoten er forlokkende for oljeselskapene fordi feltene ligger så nært land, men estimatene for olje er blitt halvert. Målt mot turisme og fisk er vi ikke i tvil. Etter de eventyrlige funnene i Nordsjøen og de store anslagene i Barentshavet, som strategisk er langt viktigere, er Lofoten mer symbolpolitikk.

Den siste oljen ligger langt frem i tid. Men den nye Ap-lederen må snart bestemme seg.