Leder fredag 03.04. 2009

Israelsk feilslutning

Saken oppdateres.

Flere israelere ser ut til å gjøre seg skyldig i en beklagelig feilslutning. De tror det er en sammenheng mellom kritikk av staten Israel og jødehat. De ser også ut til å mene at siden mange i Norge har rettet hard kritikk mot Israels krigføring i Gaza, er antisemittisme mer utbredt her enn i mange andre vestlige land. Dette må vi på det sterkeste tilbakevise.

Det ferskeste eksemplet på dette er en artikkel i den viktige israelske avisen The Jerusalem Post tidligere denne uken. «Økt antisemittisme gjør jøder i Norge engstelige», var overskriften. Billedkunstneren Håkon Gullvåg og hans Israel-kritiske utstilling i Trondheim ble spesielt nevnt. Det ble også ordfører Rita Ottervik (Ap), som ifølge avisen applauderte Gullvåg for gode beskrivelser av konflikten i Gaza. Artikkelen hevdet at finansminister Kristin Halvorsen (SV) under en demonstrasjon i Oslo ropte «død over jødene». Alle tre ble stemplet som antisemitter. Det er et grovt skjellsord.

Artikkelen inneholdt en rekke faktiske feil, og mange i Norge reagerte kraftig. Flere av de norske jødene som uttalte seg i artikkelen, var feilsitert og tok til motmæle. Artikkelen ble trukket tilbake fra avisens nettsider to ganger og til slutt erstattet av en mer balansert fremstilling. Men avisens ledelse ville ikke uttale seg til det norske tidsskriftet Journalisten.

Norske journalister kan også gjøre feil når vi skriver om situasjonen i andre land. Kvalitetssikringen i norske aviser er ikke alltid god nok. Artikkelen i The Jerusalem Post er likevel utslag av noe langt alvorligere enn dårlig journalistisk håndverk, nemlig den grove misforståelsen at kritikk av Israel har med antisemittisme å gjøre.

Den samme misforståelsen gjorde seg gjeldende under en konferanse i Jerusalem i fjor. Konferansens leder, Manfred Gerstenfeld, hevdet at «Norge er det mest antisemittiske landet i Skandinavia». Flere andre på den israelske høyresiden har uttalt seg i samme retning. Og vi tviler sterkt på at Israels nye regjering vil motvirke slike holdninger. Statsminister Benjamin Netanyahu sitter i ledelsen for den mest uforsonlige regjeringen i landets historie. Det er særlig grunn til å være skeptisk overfor utenriksminister Avigdor Lieberman, som gjerne kommer med uttalelser som minner om rasisme, rettet mot palestinerne.

Samtidig setter vi pris på at ledende norske jøder tar klart avstand fra de uriktige israelske uttalelsene om norsk antisemittisme. Vi håper også at norske jøder innser at Håkon Gullvåg er i sin fulle rett når han skaper kunst ut fra brennbart, internasjonalt konfliktstoff. Han benytter seg bare av den ytringsfriheten som er en grunnleggende og selvfølgelig rett i ethvert demokrati. 
        
            (Foto: Glen Musk)

  Foto: Glen Musk

På forsiden nå