Leder fredag 22.05. 2009

Frp jakter på makt

Saken oppdateres.

Sannsynligheten for at Frp havner i regjering etter høstens valg er ikke veldig stor.

For første gang i historien samles Fremskrittspartiet i dag til landsmøte med mål om å styre landet. Aldri før har Frp vært nærmere regjeringskontorene, og lysten på makt er sterkere enn noen gang tidligere. Partiet står i dag samlet, er meget sterkt og strutter av selvtillit.

Meningsmålingene har over meget lang tid vist rekordoppslutning for Frp. Til tider har partiet vært landets største. Det er derfor ikke usannsynlig at Frp under Siv Jensens ledelse vil gjøre sitt beste valg noen sinne. Valgkampen kan endre mye, men slik det nå ser ut er det nærliggende å konkludere med at Siv Jensen blir statsminister Jens Stoltenbergs fremste utfordrer.

Ingen ting tyder på at helgens festforestilling i Frp blir en mobilisering for borgerlig samarbeid. Partitoppene nærmest fnyser av sentrumspartiene, og mange tillitsvalgte kan styre sin begeistring for det de oppfatter som Høyres arroganse. Men på veien mot makt har de fleste i Frp skjønt at det ikke er grunn til å snakke stygt om det eneste partiet som kan tenke seg å samarbeide, altså Høyre.

I forkant av mønstringen på Gardermoen er det gjort et poeng av at Siv Jensen nå endelig får skiftet tittel fra formann til leder. Endringen som er ventet å falle på plass, kan kanskje illustrere spenningsnivået på dette landsmøtet. Selv om det blir litt debatt om bompenger, ulv og homofiles rett til å adoptere, ligger det til rette for en udramatisk programbehandling med færre endringsforslag enn noen gang.

Siv Jensen har varslet at hun før valget vil komme med en liste over de viktigste sakene Frp vil få på plass de første 100 dagene i regjering. Det kan bli en velgergaranti som viser vilje til makt og alternativ kurs. Siden Frp også er innstilt på å regjere alene, kan handlingsplanen bli viktig, siden hele eksperimentet fort kan være over før 100 dager har gått.

Sannsynligheten for at Frp havner i regjering etter høstens valg er ikke veldig stor. Mange brikker skal falle på plass før Siv Jensen får oppdraget å danne regjering. De rødgrønne må miste flertallet. Jens Stoltenberg må kaste kortene. Frp må alene, eller eventuelt sammen med Høyre, ha en oppslutning som gjør et borgerlig alternativ mer naturlig enn en ren Ap-regjering.

Hele regjeringsspørsmålet kan faktisk bli avgjort i sentrum, der ulike partier i en årrekke har skaffet seg stor innflytelse ved å sitte i vippeposisjon. Mye tyder på at både Venstre og KrF vil foretrekke en ren Ap-regjering av politisk grunner. Frps jakt på makt kan derfor bli et tveegget sverd, som avslører maktesløsheten for et parti som alltid bare tenker på seg selv og sin egen velgeroppslutning.

På forsiden nå