Kommentar tirsdag 16.06. 2009

Bør vi ta henne på alvor?

Vi kunne ha lent oss tilbake og smilt overbærende av Hanne Nabintu Herland. Men hun pirrer holdninger vi bør se nærmere på.

Saken oppdateres.

Onsdag for en uke siden var jeg på et selsomt folkemøte, arrangert av Trondheim KrF. På scenen sto Hanne Nabintu Herland og tordnet mot avkristningen av Norge og Europa. Hun startet med å hylle Olav Tryggvason og Olav den helliges kristningsverk. Deretter foretok hun en historisk gjennomgang der hun snakket om kristendommens status i ulike epoker. Hun fikk det til å høres ut som om det aldri har stått så dårlig til med de kristne verdiene som i dag. Norge og Europa er på kanten av stupet, mener hun.

Les kommentaren fra møtet

Odd Anders With, som var møteleder i Trondheim, angrer ikke på at de inviterte henne, men tar samtidig avstand fra flere av uttalelsene hennes. Partiets nestleder, Inger Lise Hansen, ville ikke ha invitert henne og vet ikke om hun skal le eller gråte. Ola T. Lånke, som ikke var på møtet, sier derimot at det er en kjerne av sannhet i mye av det Herland sier.

Les Herlands egen kronikk

Nå viser det seg at Herland også har holdt foredrag for Kristelig Folkeparti i Oslo, med partitopper på de fremste seteradene. Hun forteller at hun fikk svært positiv respons. Dagfinn Høybråten uttaler seg ikke om saken. Dermed er det mange som lurer på hva slags forbindelse det er mellom henne og partiet. Er det slik at mange av partiets sympatisører deler noen av Herlands holdninger?Jeg skrev en kommentar fra folkemøtet i Trondheim der jeg refererte noen av hennes mange spissformuleringer. Hennes uttalelser om at hun godt forstår at norske menn gjerne vil gifte seg med russiske og thailandske kvinner, siden de i hvert fall er glade i sex og gode til å lage mat, slo ekstra godt an. Det oppsto en hissig debatt i flere medier. Svært mange har kategorisk avvist det hun står for, i den grad det er mulig å få tak på det, men en god del sier også at «endelig er det noen som tør å si det som det er».Mange er enige med Herland når hun sier at den «aggressive feminismen» har gått for langt og at kvinner i større grad må tilfredsstille mannen med god mat og sex. I ulike nettdebatter har flere menn hevdet at de er blitt atskillig lykkeligere etter at de skilte seg fra sin norske kone og giftet seg med en kvinne fra Thailand. Etter at Herland tok bladet fra munnen, er offentligheten blitt belemret med mange kvinnefiendtlige uttalelser. Hun har pirket borti problematiske holdninger som ligger like under overflaten.Hanne Nabintu Herland er kunnskapsrik. Foredraget hennes på Kristen videregående skole Trøndelag (KVT) viste at hun har god historisk oversikt. Hun har også lest seg opp på filosofer som for eksempel Jürgen Habermas, som etterlyser et bedre moralsk fundament for den moderne, sekulære staten. Men hun mangler belegg for mye av det hun sier. Flere undersøkelser viser at hennes situasjonsbeskrivelser er feil, og hun foretar flere kortslutninger. Hvor har hun det fra at «det oppmuntres til gruppesex»? I sin kronikk i Adresseavisen i dag skriver hun at «hele generasjoner forsvinner i abort». Fødselstallene i Norge er tvert imot atskillig høyere enn det som er gjennomsnittet i Europa.I kronikken skriver hun også at i dagens hedonistiske klima blir omsorg, ansvar og troskap ansett som gammeldags. Hvilket grunnlag har hun for å si at vi er mindre ansvarsbevisste enn før? Hun skriver at institusjonaliseringen av omsorg er «moralfilosofisk bekymringsverdig». Det må bety at vi bør redusere både barnehagetilbud og offentlig eldreomsorg og ta oss av våre barn og eldre hjemme. Hanne Nabintu Herland må selvfølgelig få si akkurat det hun vil. Så blir det opp til oss andre å argumentere for at holdningene hennes er usammenhengende og mangler faktagrunnlag.trygve.lundemo@adresseavisen.no 
På forsiden nå