Kronikk, fredag 14. mai 2010

Norske villaksfiskere utrydningstruet

Etter at jeg som 10 åring fikk min første laks, har jeg fanget ca 1700. Ikke ment som skryt, men for å kunne påberope meg en viss erfaring. I tillegg møtte jeg opp i matematikktimene på skolen og fikk kunnskaper om statistikk.

Saken oppdateres.

Mye av fisket har jeg utført i smålakselvene på Fosen. Der har det vært normalt med lange tørkeperioder. Vi var fornøyd men 1 til 2 smålaks etter 15 timers fiske i «tørr» elv. For vi visste at snart kom en regnperiode og da kunne vi få 10 til 15 laks på døgnet. I følge min statistikk, fanget jeg 4,6 laks pr døgn i snitt fram til år 2000. Uten å være sikker på årstallet (1990 +), dukket plutselig han derre Direktoratet opp. Det var lite laks i Orkla og Gaula. Strakstiltak måtte iverksettes. Alt fiske ble stanset umiddelbart 12. august. Også på Fosen. Uten engang å sjekke forholdene i disse elvene. Den 12 år gamle gutten som hadde fått 2 døgns fiske i fødselsdagsgave sammen med sin far, og som hadde gledet seg i 3 mnd, måtte slukøret vende hjemover selv om laksen spratt over alt. Fredet grunnet lite fisk sa faren, gutten skjønner det ikke den dag i dag. Men det gikk heldigvis fort over. Han fant seg andre hobbyer.

Men han derre Direktoratet fikk vann på mølla. Her skal det aksjoneres. Forbud mot søkke, maks 3 kroker, maks 3/0, maks synkegrad ditt og datt, osv. Og med understøttelse fra uniform-erte menn i matchende kostymer med lange stenger som kastet sine hårdotter ut i elva. Og sperret alt annet fiske med «imponerende» 60 meters kast. Det ble plutselig vanskelig å være laksefisker. Og som en ærlig og ambisiøs grunneier spurte meg: Hvordan sjekkes synkegrad 3? Enkelt, svarte jeg. Du må ta med deg en tønne med vann. Så kapper du 1 meter av alle fluefiskeres fluesnøre og slipper det i tønna. Hvis det når bunnen på 23,8 sekunder, er det minst synkegrad 4. Bortvisning og bot.

År 2000: Kvote: 5 laks pr fisker pr døgn. Med de vanlige tørrelvdagene med 0 til 2 smålaks pr døgn, var det ikke lenger mulig å opprettholde snittet på 4,6 laks pr døgn. For da regnet kom, var kvoten fylt på noen få timer. 0 + 2 + 1 + 0 + 5 lakser delt på 5 kan aldri bli 4,6. Statistikken kom. Oi, oi sa han derre Direktoratet. Laksen er truet. Her må det lages restriksjoner.

År 2002: Total tørkesommer. Regnet kom 31. august. Min totalfangst i elva ble 2 smålaks. Statistikken kom. Oi. Oi sa han derre Direktoratet. Nå trengs virkelig restriksjoner.

År 2003: Et av de fiskerikeste årene i Åfjordselvene etter 1975. Etter St Hans var elva stort sett tørrlagt. Ved selvsyn kunne man se utrolige mengder laks i elvemunningen. Man kunne ikke fiske der, da man risikerte å krøke laks på annethvert kast.

Laksen kom seg ikke opp i elva, så fangstene ble deretter. Men det sto visst ikke så bra til på sørsiden av Trondheimsfjorden. Noe måtte gjøres. Maks 3 laks pr fisker pr døgn i august. Regnet kom 5. august. På første tur fikk jeg 3 laks og mistet 1 på 5 kast. En normal fisketur i hele august var over på et par timer. Statistikken kom. Oi. Oi sa han derre Direktoratet. Laksen er truet. Her trengs restriksjoner. At det var 6 uker uten vann og begrensninger i august ble for komplisert å legge til i statistikken.

År 2008: Kvote: 2 laks pr døgn, og var du så uheldig å få en over 3 kg, var det «Game over». Hadde fått et midtukedøgn i mai i Stordalselva. Som bosatt i Trondheim, ble kvelden før benyttet til pakking. Proviantering, ferjebillett, drivstoff og fiskekort. Ca kr 800. Gledet meg veldig. Tok en øl ved ankomst, rigget stenger under innbydende forhold. Det lå an til en fantastisk natt vel verdt 800 spenn. Gikk ut på elvas beste plass. På andre kastet eksploderte fluestanga. En flott nygått laks på ca 5 kg ble landet 5 min senere. Gleden kom dessverre ikke. Det var bare å pakke sammen. Vente i noen timer pga ølen og dra hjem. Hele fiskeseansen tok maks 10 min. Timepris laksefiske: Kr 4800. 30. Juni. Kjempeforhold. Men hva var vitsen med å dra tidlig til elva. Med nygått laks i elva kunne vel ikke kvoten være noe problem. Tilbrakte kvelden med familien. Ved midnatt kjørte fruen meg til elva. På vei over elva, gjorde jeg et par kast fra gromplassen. Hugg og laksen var landet med ryggsekken på. Med sånne forhold hadde de fleste fylt kvoten og plassen var fortsatt ledig. Gikk ut og fikk en laks på første kast. Game over. Fruen snudde på veien for henting. Det hele var over på 20 minutter. Dette døgnet kunne det blitt fisket mye laks i Stordalselva. Så ble det tørke igjen. Statistikken kom. Oi. Oi sa han derre Direktoratet. Laksen er truet. Nå må vi ha restriksjoner.

År 2010: 1 laks pr døgn. Da jeg fortsatt har mine matematikk-kunnskaper i behold, regnet jeg raskt ut at et snitt på mer enn 1 laks pr døgn vil bli krevende. Resultat: Oppfisket kvantum vil bli halvert, noe avhengig av forholdene. Statistikken vil komme. Oi. Oi vil vel han derre Direktoratet si o.s.v. Forslag: Null laks pr døgn. Med bakgrunn i en slik kvote vil jeg utfordre forståsegpåerne i direktoratet om å beregne mulig statistikk. Men skulker man mattetimene kan vel også denne beregningen bli utfordrende.

Etterskrift!: Entusiastiske ledere for ungdomsgruppa i en lokal fiskeforening engasjerte de yngre med tanke på friluftsliv. Med ønske om å få barna bort fra pc’n og ut i skog og mark. Blant mange aktiviteter bygget 14-åringen fluestang, laget flueboks og bandt fluer. Han gledet seg veldig til å få prøvd utstyret. I «hans elv» er ikke juni spesielt bra. I juli var det tørke. August derimot. Da skulle det skje. Men han hadde ennå ikke hørt om han derre Direktoratet som fredet elva i august. Drømmen ble knust. Digresjon: En middelaldrende engelskmann, med en wiskeyflaske i den ene hånda og en fluestang i den andre, kan hygge seg langs Orklas bredder i hele august. Men han har jo mye penger og skal jo bare leke med laksen. Forstå det den som kan.

År 2015: Det er loppemarked i den lille distriktsbygda. Borte i en krok står en ubrukt selvbygget fluestang med sirlig signatur ved holken. 25 farge-rike fluer i en flueboks med en innbrent laks på lokket. Prislapp kr 100. Det er ingen kjøpere. Den nå 19 år gamle gutten, med drøm om et liv i pakt naturen, er dessverre blitt en del av kriminalstatistikken.

roy.roerstad@siemens.com

 
På forsiden nå