Leder, tirsdag 1. juni 2010

Israels overgrep

Med angrepet på hjelpekonvoien på vei til Gaza har Israel igjen sjokkert en hel verden med sin maktbruk.

Saken oppdateres.

Reaksjonene fra det internasjonale samfunnet er sterke etter angrepet natt til mandag. Israel brukte militære styrker for å hindre at konvoien på seks skip kom frem til Gaza. I går ble det meldt at 19 personer ble drept da israelerne gikk til aksjon i internasjonalt farvann, 240 kilometer utenfor kysten av Gaza og Israel.

Det er lenge siden Israel kastet anstendigheten og humanismen til side i konflikten med sine palestinske naboer. Vi er likevel overrasket over at Israel for sin egen skyld ikke har håndtert saken med blokade-bryterne mer smidig. Når israelske myndigheter velger å borde skipene og skyte sivile, viser Israel igjen at deres politikk er redusert til bruk av vold og maktmidler.

Israelske myndigheter har selvsagt sin egen beskrivelse av hvorfor minst 19 personer ble drept. En regjeringstalsmann sa til CNN i går at deltagerne i konvoien ønsket å formidle et politisk budskap da de nektet å etterkomme henstillingen om å gå til israelsk havn. Det har han rett i. Foruten å være en solidaritetshandling for 1,5 millioner mennesker som er stengt inne i Gaza, var skipskonvoien også en legitim politisk aksjon for å rette søkelyset mot den israelske blokaden. Talsmannen la til om aktivistene at «de ønsket vold». Der tar han derimot helt feil. Selv før det i går var mulig å få historiene fra de overlevende i konvoien, er det ikke troverdig når israelerne hevder at deres soldater skjøt og drepte i selvforsvar.

Det er umulig å se noe som helst positivt i at en rekke mennesker blir drept. Episoden natt til mandag kan føre til at presset mot Israel øker. Slik sett kan det likevel komme noe godt ut av drapene utenfor kysten av Gaza. Vi har en mistanke om at det Israel fryktet med konvoien ikke var våpen og bomber til palestinske terrorister, smuglet inn sammen med byggevarer og andre nødvendighetsartikler. Det de først og fremst var redd var at blokaden kunne brytes bare aktivistene var standhaftige nok. Angrepet mot skipene var i strid med internasjonal rett. På samme måte er det ulovlig når Israel stenger palestinerne inne med blokade rundt Gaza og mur gjennom Vestbredden.

Skal det bli grunnlag for fred i Midtøsten, må blokadene oppheves. Så enkelt er det, men det er Israel som har gjort det svært vanskelig. Det er også Israel som med sin maktbruk, krigføring, murbygging, blokade og bosettingspolitikk har skjøvet fra seg de mange vennene staten egentlig har rundt i verden.

Derfor er det israelske velgere og deres ledere som er Israels verste fiende. Ikke steinkastende ungdommer, og i hvert fall ikke aktivistiske palestinavenner i skipskonvoi.

 
        
            (Foto: Reuters)

  Foto: Reuters

På forsiden nå