Leder, torsdag 30. september 2010

Kraft og dobbeltmoral

Dobbeltmoral er sjelden vakkert, og er det heller ikke når mangelen på energipolitikk blir vist frem til spott og spe.

Saken oppdateres.

I et intervju i Nationen er olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) beundringsverdig ærlig om Norges avhengighet av svensk atomkraft. Ifølge statsråden er det en utfordring for Norge at de svenske atomkraftverkene er gamle og derfor blir koblet ut i lange perioder for oppgradering og vedlikehold. Riis-Johansen er redd for at den kommende vinteren vil gi nye strømsjokk, på grunn av lite vann i norske vannmagasin og på grunn av fortsatt ustabil svensk kjernekraft. Vi liker å tro at norsk elektrisk kraft er ren og fornybar. I virkeligheten er Norge helt avhengig av atomkraft. Derfor er det godt å høre at regjeringens fagstatsråd omsider våger å si dette høyt.

Terje Riis-Johansen peker med dette på det dobbeltmoralske i energidebatten. Her i landet har vi på papiret forurensningsfri og fornybar vannkraft. I Norge er det ikke god tone å snakke om kjernekraft. Atomkraft bør også være helt unødvendig her i landet, men det er en annen sak. Men hvor viktig kjernekraften egentlig er for oss, fikk vi smertelig erfare sist vinter.

Heller ikke liv og lære innen gasskraft gir regjeringens medlemmer grunn til å føle stolthet. Regjeringens offisielle politikk er at det ikke skal produseres elektrisk energi av naturgass uten rensing av CO2. Likevel står den norske stat bak gasskraftverk uten rensing både i Tyskland og i Norge. I tillegg kommer selvsagt Norges olje- og gassproduksjon, der praktisk talt alt forbrennes urenset. Fredag skal Terje Riis-Johansen åpne første del av testsenteret for CO{-2}-rensing på Mongstad. Men det vil ta minst åtte år før teknologien er utviklet og gasskraftverket på samme sted blir renset for klimagass.

Olje- og energiministeren sitter i en regjering som har hatt alle muligheter til å løse kraftproblemene. I stedet for bare å ha skapt en nødløsning, har regjeringen satt seg i en tvangssituasjon. Det kan på ingen måte være verre å ha gasskraft uten rensing på Fræna i Møre og Romsdal, enn å la gasskraftverkene på Mongstad og Kårstø gå med CO2-utslipp. Et gasskraftverk i Fræna vil ikke hjelpe Midt-Norge verken denne eller neste vinter. Men det vil bringe regjeringen ut av handlingslammelse, og kan bidra til en langsiktig løsning.

Høsten skal være årstiden for å fylle vannkraftmagasinene med regnvann. Men tørt vær gjør at fyllingsgraden i Midt- og Nord-Norge har falt i seks uker på rad. Det er nå langt mindre vann i magasinene enn på samme tid de to foregående årene. Fyllingsgrad og usikkerhet om svensk kjernekraft er årsaken til olje- og energiministerens bekymring.

Alle som skal betale sin strømregning i Midt-Norge får nå svi for mange års unnasluntring.

 
        
            (Foto: VEGARD EGGEN)

  Foto: VEGARD EGGEN

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå