Leder, mandag 11. oktober 2010

Borgermesteren

Blant Høyrefolk i Trondheim lever en drøm om at Marvin Wiseth lar seg overtale til å tre inn igjen på den lokalpolitiske arena.

Saken oppdateres.

I et åpenhjertig intervju i Adresseavisen på lørdag fortalte Marvin Wiseth (59) at han har latt seg friste av tanken på et politisk comeback. –Jeg var på glid, men etter en totalvurdering sa jeg nei, sier gammelordføreren. Intervjuet levner ingen tvil om at han har lyst på en runde to i spissen for trondheimspolitikken. Marvin Wiseth var ordfører fra 1990 til 1998. 12 år etter at han gikk av er han i manges bevissthet fortsatt Trondheims borgermester. Da han i 1995 for andre og hittil siste gang ledet Høyre i valg, var partiets oppslutning vokst til 40,3 prosent. Valgresultatet i 1995 bar vitne om en personeffekt som er svært sjelden i større byer. Nå håper Høyre på en ny Marvin-effekt.

Marvin Wiseths høyttenking er en drøm for Høyre, og kan bli et mareritt for dagens rødgrønne flertall. De siste måneders meningsmålinger har vist at det er borgerlig flertall i Trondheim. Wiseth har vist før at han kan sanke stemmer på tvers av de tradisjonelle politiske skillelinjene. Med Marvin tilbake i manesjen vil oppgaven for de rødgrønne partiene derfor vokse fra krevende til svært vanskelig.

Det er ikke sikkert han lar seg overtale. Og det kan hende det var en klok beslutning da han for noen måneder siden sa nei. Comeback er nemlig en krevende øvelse. Fallhøyden er stor, særlig for en som har fortid som tidenes mest populære ordfører. Likevel er det ingen tvil om at krefter i Høyre ser et drømmepar i Marvin Wiseth som en noe tilbakelent ordfører, og Yngve Brox som byrådsleder, hvis det blir en parlamentarisk styringsmodell.

Dersom Wiseth igjen entrer den politiske manesjen, vil han være i godt selskap med andre politiske veteraner. Sigbjørn Johnsen (Ap) la i høst frem statsbudsjett 12 år etter at han forrige gang gjorde det. I oslopolitikken kan det bli et oppgjør mellom veteranene Carl I. Hagen (FrP) og Odd Einar Dørum (V).

Gammelordføreren kan utvilsomt føre en ny dimensjon inn i trondheimspolitikken. Men de politiske realitetene vil være de samme uansett hvem som er frontfigur. Gjeld som vokser og monumentale utfordringer innen samferdsel er bare noen av utfordringene Marvin Wiseth vil stå foran i en eventuell runde to. Tidlig på 90-tallet viste han i tospann med Børge Brende at han kunne være hard i klypa og gjennomføre tøffe økonomiske nedskjæringer. Det er likevel det folkelige og joviale mange husker med Wiseths tid som ordfører.

Høyrefolk vil rope ja, hvis Wiseth sier ja. Spørsmålet er om han tar sjansen på å kludre til bildet av seg som en folkekjær og høyt verdsatt borgermester.

 
        
            (Foto: Glen Musk)

  Foto: Glen Musk

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå