Kommentar, mandag 18. oktober 2010

Et bankbygg som åpner byen

Søndre gate får en kraftig oppblomstring når det nye sparebankbygget åpner onsdag kveld. Bygningen skaper nytt liv.

Saken oppdateres.

I utgangspunktet tenker man at det er for galt å rive en bygning som bare er 30 år gammel for å bygge splitter nytt. Men de aller fleste som spaserer i Søndre gate i dagene som kommer vil nok mene at Sparebank1 SMN gjorde et riktig valg da de for to år siden bestemte seg for «å rive skiten».

Den gamle bygningen var ikke funksjonell. Den hadde dårlig inneklima og et skyhøyt energiforbruk. Derfor har til og med miljøorganisasjonene godtatt at den ble revet. Det nye bygget vil etter hvert gi store miljøgevinster. Viktigst av alt: Den gamle bankbygningen var ingen pryd for byen. Den var dyster og gjorde Søndre til en trist, lukket gate å bevege seg i. Onsdag kveld, klokken 20.10 den 20.10. 2010, åpner en bygning som vil fungere helt annerledes. Den framstår ikke som det lukkede finanspalasset vi kunne frykte.

Bankens nye hovedkontor blir visstnok landets mest energieffektive bygning. Avanserte løsninger gjør at kostnadene til oppvarming og avkjøling bare blir en sjettedel av det de var. Det viktigste for byens befolkning er likevel at Søndre nå blir en åpnere og mer vennlig gate enn før.

Nybygget tilfører byen et nytt uterom, Bankplassen, som skaper en ny forbindelse mellom Nordre og Søndre gate. Det ser ut til at det blir en tiltalende gatestubb. Vinmonopolet og to klesforretninger som etter hvert skal åpne, henvender seg til publikum. De som beveger seg der, får dessuten kunst å se på.

Glasskunstneren Cathrine Maske har skapt fine, finurlige detaljer i gatelegemet. Publikum kan beskue et relieff av Håkon Bleken, og under gaten blir flere rom mer tilgjengelige enn før. Der finner vi ruinene av Olavskirken, der liket av Olav den hellige sannsynligvis ble plassert den første natten etter slaget på Stiklestad. Ruinen er en betydelig severdighet. Det er også Kjell Erik Killi Olsens «Salamandernatten», som er plassert i et rom like ved.

Da han viste pressen rundt i bygningen i forrige uke, kunne bankens kommunikasjonsdirektør Marvin Wiseth med dårlig skjult stolthet fastslå at den nye bygningen vil romme både børs, katedral, kunst og kaffebar. Også de ansatte får mye kunst å glede seg over. Bilder av blant andre Jakob Weidemann, Jens Johannessen og Roar Wold henger på veggene.

Bygningens fasade er også vellykket. Huset er riktignok stort, hele 21000 kvadratmeter. Såpass må til for at det skal bli plass til totalt 700 ansatte. Men bygningen er ikke så dominerende som vi kunne frykte. Den står riktignok i skarp kontrast til Britannia Hotell, og fasaden mot Apotekerveita, som også blir åpnet opp nå, er relativt grå.

Men arkitektkontoret Agraff har gjort en imponerende innsats med det nye bygget. De har vært heldig med å dele opp bygningen slik at den fortoner seg lettere enn den er. Ulike elementer som glass, keramiske fliser og lyst treverk spiller sammen slik at fasaden får liv. De fem bygningskroppene nedenfor den gamle bankbygningen i Kongens gate er bundet sammen av store glasskonstruksjoner som skaper et transparent preg.

Prikken over i-en er den irrgrønne «klumpen» i kobber som svever over Bankplassen. Den har en myk, modernistisk, nesten futuristisk utforming, og den rommer en konferansesal med 150 sitteplasser som er fint utformet også på innsiden.

Det er altså grunn til å glede seg til at Sven Påhlssons glødende lyskunst blir slått på onsdag kveld. Vi skal riktignok ikke glemme at private kapitalkrefter har alltid en egeninteresse i bakhodet når de utfolder seg. Men noen av dem forstår heldigvis at det også kan være i deres egen interesse å påta seg et samfunnsansvar. Det ser vi i Søndre gate.

 
        
            (Foto: Ivar Mølsknes)

  Foto: Ivar Mølsknes

På forsiden nå