Kommentar, torsdag 21. oktober 2010

Giske i kostbar stråleglans

Over to millioner kroner var en høy pris å betale for en liksomåpning der Trond Giske solte seg i sin egen glans.

Saken oppdateres.

– Jeg synes ikke kritikken er kraftig, sa tidligere kulturminister Trond Giske til Adresseavisen i går. Men det er den. Riksrevisjonen skriver ordrett at den er «kritisk til at departementet har disponert 940000 kroner ekstra til en markering knyttet til Rockheim i august 2009. Revisjonen har ikke fått framlagt et budsjett for markeringen.» Det er rene ord for pengene.

Denne kritikken får nå ekstra tyngde. Alt tyder på at Museene i Sør-Trøndelag følte seg presset til å gjennomføre festligheter i et større omfang enn de hadde tenkt. I tillegg må vi ta i betraktning at Riksrevisjonen ikke sier noe om begivenhetens innhold. Revisjonen kritiserer pengebruken, men spør ikke om det var riktig å arrangere det som Guri Melby (V) med god grunn karakteriserer som en liksomåpning. Det spørsmålet har vi andre god grunn til å stille.

Den opprinnelige planen var at Rockheim skulle åpne i august 2009. Allerede i juni ble det klart at åpningen måtte utsettes på grunn av problemer under byggearbeidet. Først var det snakk om noen måneder. Deretter ble åpningsdatoen satt til 8. mars, og man planla en åpningsfestival over fem dager. Likevel tviholdt Giske på en markering i august 2009.

Både Giske og prosjektleder Arvid Esperø sa seg godt fornøyd med dette. Giske sa at man akkurat som ved operahuset i Oslo kunne holde en serie åpninger. Det ville skape ekstra oppmerksomhet rundt det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock. Men ingenting av dette ble det noe av. Først 5. august 2010 ble dørene faktisk åpnet. Da ble det til gjengjeld svært vellykket. Et fascinerende opplevelsessenter åpenbarte seg for publikum. Men det merkelige vorspielet ett år tidligere kunne man med fordel ha spart seg.

Kulturdepartementet unnskyldte seg med at de arrangerte en nøkkeloverrekkelse der departementet overlot bygningen til museet. En samlet kostnad på over to millioner kroner er en drøy pris på en nøkkeloverrekkelse. Den var dessuten ikke reell. De ansatte i Rockheim flyttet ikke inn i lokalene før lenge etterpå.

Det sies at det ble en artig fest. Om begivenheten hadde noen markedsføringsverdi av betydning er tvilsomt, siden det omstridte prosjektet allerede hadde vært grundig omtalt i flere år. De to millionene festen kostet, 940000 mer enn planlagt, hadde det vært god bruk for andre steder på kultursektoren.

Men liksomåpningen ble en utmerket anledning for Trond Giske til å vise seg fram for sine velgere. Han hadde lenge vært en sterk pådriver for å plassere senteret i Trondheim. Solen smilte, og han hadde god grunn til å smile bredt. Men festen kostet altså mer enn to millioner, og han må finne seg i at ganske mange mener begivenheten hadde en viss sammenheng med stortingsvalget 25 dager senere.

 
På forsiden nå