Siste stikk, kommentar onsdag 30. mars 2011

Ungdommens prektighet

Nå er det bekreftet: Påstanden om at glasurgenerasjonen er feit og lat, skal tas med store klyper salt.

Saken oppdateres.

Norske medier løper i hælene på hverandre. Når én avis får en idé de tror er god, henger de andre seg på. Denne mekanismen har de siste ukene ført til et utall artikler om at dagens barn og unge er slappe og feite.Vi har fått høre at norske foreldre ikke stiller krav. Ungene blir sittende ved pc-en og tv-en. De blir feite og udugelige og gidder ikke en gang å gjøre lekser. Påstandene om ungdommens latskap er blitt gjentatt så ofte de siste månedene at noen tror de er sanne. Men så kommer det en blodfersk rapport fra Norsk institutt for forskning (Nova) om oppvekst, velferd og aldring. Den tegner et ganske annet bilde.

– Unge trener ikke mindre enn før, fastslår rapporten, som vi omtaler på side 6 og 7 i del 1 i dagens avis. Nova bygger på en omfattende spørreundersøkelse blant ungdom i alderen 13 til 17 år, og det viser seg at de unge holder seg i god form. De siste 18 årene er det faktisk blitt færre unge som aldri trener – og noen flere som trener veldig mye.De eldre har alltid klaget på ungdommen. «De unge nutildags» var et mantra hos dagens oldeforeldre og besteforeldre. Nå er det foreldrene som klager. Hver generasjon blir dårligere enn den forrige – i den forrige generasjonens øyne. For da jeg var ung, var jo alt så meget bedre.

Men de unge kan ta det med ro. De kan minne besteforeldrene om at i deres generasjon, begynte noen å røyke da de var 12. De drakk seg fulle og stjal øl på butikken da de var 14. De ble fordømt av sine foreldre fordi de likte Elvis Presley, kjørte motorsykkel og gikk i dongeri.Den foreløpig siste omgangen med fordømmelsen av de unge startet før sommerjobbsesongen i fjor. NHO-president John G. Bernander var først ute med å vifte med pekefingeren overfor de unge. Flere hengte seg på og hevdet det står dårlig til med arbeidsmoralen.

Det fortsatte med store avisoppslag om den amerikanske forfatteren Amy Chuas knallharde oppdragelse av sine to døtre. Hun er en tigermamma. Døtrene får verken drikke eller gå på do før de mestrer dagens pianolekse perfekt.Til og med aviskommentatorer som ellers har et liberalt syn på mye, antydet at Chua er inne på noe. Norske curlingforeldre er for ettergivende. Noen kom likevel med en betimelig innvending: –Selvfølgelig skal foreldre stille krav til sine barn. Men hvis man krever det uoppnåelige, fører det til nederlag og dårlige resultater. De som sa det, ble nesten ikke hørt. Tidsånden er ikke på deres side. Den sier at vi skal være harde i klypa.

Alle som klager på glasurgenerasjonen, bør ta en kikk på Trondheim kommunes siste ungdomsundersøkelse, som ble offentliggjort i fjor vår. Den viser at et stort flertall av de unge er sunne, veltilpassede, edruelige og lovlydige. De trives på skolen, gjør lekser, trener og spiser frukt.Jeg skal ikke underslå at det finnes sosiale forskjeller og at noen sliter. Men hvis vi skal klage på noe, må det være ungdommens prektighet.

PS: Et søk i norske avisarkiver viser at begrepet «glasurgenerasjonen» oppsto i Trondheim høsten 2003. Studentuka den gangen het «Glasur». –Vi er glasurgenerasjonen. Det kommer til å bli et nytt begrep i det norske språket, sa de som sto bak navnet. De var unge. Og de fikk rett.

trygve.lundemo@adresseavisen.no

 
        
            (Foto: Reuters)

  Foto: Reuters

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå