Leder, lørdag 21. januar 2012

Starten på slutten for de rødgrønne

Jens Stoltenbergs regjeringskoalisjon slår synlige sprekker. Det kan bli krise før våren er omme.

Saken oppdateres.

Arbeiderpartiets øverste ledelse har begynt å drøfte om de skal forlate sine rødgrønne venner. SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, sier rett ut at partiet har en plan B, og viser til at det har også de andre. Klimameldingen kan gi krise allerede i vår.

Fjoråret ble en nesten sammenhengende demonstrasjon av regjeringsslitasje, pluss to små regjeringspartier, SV og Senterpartiet, i dyp krise. Problemene er ikke over, men forsterket i løpet av årets første uker. Et fortrolig notat fra Aps innerste kretser, som TV2 offentliggjorde tidligere i uken, har fått ufortjent lite oppmerksomhet.

I dokumentet som partisekretær Raymond Johansen har ført i pennen, heter det at det er flere Ap-velgere som lar seg begeistre av en Ap-regjering enn den rødgrønne. Tendensen er enda sterkere blant Ap-velgere som har gått til Høyre, heter det. Og det er disse velgerne Ap nå vil rette blikket mot. Partisekretæren ber også om at toppledelsen avklarer om Ap skal kjøre valgkamp på egen kjøl eller med rødgrønn ledertrøye. Saken er drøftet i Ap-ledelsen.

Reaksjonene på at notatet ble kjent er også interessante. Ap-sekretæren ble bekymret. SVs parlamentariske leder gikk rett på TV med åpen erklæring om at alle tenker både plan B og C. SVs evaluering av det siste katastrofevalget, var at partiets beste venn også er den største fienden. Manglende avstand til Ap-makten var problemet.

SV har inntatt taperrollen siste halvåret. Med Kristin Halvorsen på oppsigelse er partiet lammet. Det er koalisjonens svakeste ledd som avgjør regjeringssamarbeidets fremtid. Gårsdagens meningsmåling i Dagens Næringsliv var en ny bekreftelse på at SV ville vært nær total utryddelse, dersom det var valg nå. Nesten alle meningsmålinger viser at SV for tiden er under sperregrensen, mens Ap nærmer seg gamle høyder.

I Ap-miljøet finnes det knapt noen som kan tenkes å kaste en redningsbøye til SV. I Senterpartiet kaster de bensin på bålet. Nestleder og oljeminister, Ola Borten Moe, gjør som best han kan for å markere distanse fra samarbeidspartiet SV, og gir i tilegg full gass på norsk sokkel.

Lofoten var halvstrået SV-ledelsen fikk for å berge seg gjennom forrige krise. Resultatet ble Halvorsens varslede avgang etter valgnederlaget sist høst. Gjentatte utsettelser av klimameldingen gir ikke signaler om at regjeringen er på SV-sporet.

Samarbeidet slår synlige sprekker. Alle kriser må ha en sak.

Klima er som skapt for krise. 
 
På forsiden nå