Leder, fredag 1. juni 2012

Antisemittismen
lever i Norge

En fersk undersøkelse fra Holocaustsenteret viser at antisemittismen fortsatt lever også i vårt land.

Saken oppdateres.

12,5 prosent av den norske befolkning har klare fordommer mot jøder, kommer det frem i den første omfattende undersøkelsen av holdninger til jøder og andre minoriteter. Den gir et nedslående bilde av situasjonen slik den er i dag.

Siden 2000 har det vært en generell økning i antisemittiske holdninger og handlinger i Europa. I vårt land er skuddene mot synagogen i Oslo i 2006 det mest dramatiske jødefiendtlige utbruddet på lang tid. En tidligere undersøkelse forteller om en «hverdagsantisemittisme» i form av skjellsord og andre former for trakassering rettet mot jødiske barn. Dette er del av en seiglivet tradisjon for jødehat som har preget europeisk, inkludert norsk, historie i flere århundrer.

Det er forstemmende at 19 prosent i dag slutter opp om konspirasjonsteorier som sier at «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser». 26 prosent mener at «jøder ser på seg selv som bedre enn andre», mens hele 38 prosent likestiller Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jøder under andre verdenskrig.
12 prosent mener at jødene selv har ansvaret for at de er blitt forfulgt. Det er en gammel, men uhyrlig og feilaktig påstand. Ansvaret for forfølgelsene ligger hos forfølgerne, ikke de forfulgte.

Utbrudd av antisemittisme varierer med utviklingen av konflikten i Midtøsten. Dette forteller om en sammenblanding av Israels politikk og jøder som gruppe. Dessverre er denne feilkoblingen utbredt. Også israelske politikere og forsvarere av regjeringens politikk setter likhetstegn mellom kritikk av Israel og antisemittisme. Israel må tåle kritikk for sin håndtering av konflikten med palestinerne uten å koble den til jødehat.

I dag lever det bare omkring 1500 jøder i Norge, og bare et fåtall kjenner jøder eller har jødiske venner. Likevel har 600.000 nordmenn antisemittiske holdninger. Det forteller at det er inngrodde fordommer om den mytiske «jøden» som er grunnlaget for holdningene.
Forskerne bak undersøkelsen foreslår flere tiltak for å motarbeide antisemittismen. De vil ha styrket undervisning i skolen om århundrers forfølgelse av jødene og oppfølging av holdningsundersøkelsen. De foreslår også at politiet registrerer hatkriminalitet motivert av antisemittisme.

Det er tiltak vi støtter. Fordommer må møtes med kunnskap og holdningsarbeid. 
 
 
 
På forsiden nå