Kommentar fredag 15. mars 2013

Ap taper over alt

I alle deler av landet og i omtrent alle velgergrupper må Ap nå se seg slått av Høyre.

Saken oppdateres.


Arbeiderpartiet og de rødgrønne går inn i valgkampen med et alvorlig taperstempel. Dagens landsomfattende partibarometer utført av Respons for Adresseavisen og de andre regionavisene, viser et solid borgerlig forsprang. De rødgrønne sitter igjen med 62 mandater, mens opposisjonspartiene får 106. Det kreves 85 mandater for å ha flertall.


Meningsmålingen er tatt opp de tre første dagene i denne uken, samtidig med store politiske nyheter fra regjeringen: Ja til ferjefri E39 på Vestlandet og storsatsing på intercitytog på Østlandet. Likevel går Ap tilbake og havner på 26,4 prosent oppslutning. Høyre ligger mer enn ti prosentpoeng foran. Rett nok makter Sp nå å komme seg over sperregrensen, etter å ha ligget under i to måneder, men det skal fortsatt svært mye til før rødgrønt flertall er innen rekkevidde.


Ap har et svært dårlig
utgangspunkt et halvt år før valget.

Støre-effekten synes å utebli, til tross for en mer markant helseprofilering. Hardkjøret mot Høyres kutt i formuesskatt har heller ikke gitt uttelling.

I alle deler av landet er nå Høyre større enn Ap, også i Midt-Norge og Nord-Norge som tradisjonelt har vært Ap-bastioner. I alle aldersgrupper står Ap igjen som nummer to. Mønsteret er det samme både på bygdene og i småbyene.


Unntaket er velgere tilknyttet offentlig sektor, der Ap har et lite forsprang. Det samme gjør seg gjeldende blant velgere med en husstandsinntekt under 400 000 kroner. Men forspranget er lite. Ap er nå tilbake på samme nivå som i januar. Alle forsøk på å komme på offensiven later ikke til å ha fungert. Den største enkeltsaken i vinter, terroren, kan ha bidratt til å svekke inntrykket av Ap som styringsparti.


Uten langt sterkere oppslutning for Ap blir det rødgrønne prosjektet knust ved høstens valg. Det er og blir Ap som er motoren i regjeringskoalisjonen. SV og Sp har mer enn nok med å kjempe mot sperregrensen. Det er nok mager trøst for Ap-toppene, men dagens meningsmåling viser at heller ikke Frp har maktet å snu den negative trenden.


Ingen synes i stand til å dempe den historiske Høyre-bølgen.

På forsiden nå