Blogg:

Trønderne fikk 20 000 nettbrett til jul

Nissen hadde med seg mange harde pakker til trønderne denne jula.

En eller annen form for nettbrett lå under mange juletre.  Foto: RUNE PETTER NESS

Saken oppdateres.

Dette er ingen vitenskapelig gjennomgang, men dersom man kan anta trønderne som fikk nettbrett til jul har vært innom adressa.no minst en gang etter julaften, så viser våre uoffisielle tall ny trønder-rekord når det gjelder besøk fra brukere med enten Ipad eller andre nettbrett. Til sammen steg tallet på nettbrett som var innom adressa.no, med hele 20 000 enheter bare fra uka før jul, til uka etter. Dette skjedde samtidig med at trafikken ikke hadde noen spesielle utslag.

Ganske mange harde pakker ble med andre ord pakket opp og slått på. Etter at snittet for Ipad-enheter som bruker adressa.no lå på 8,9 prosent av totalen for alle enheter for hele 2012, så spratt tallet opp i hele 18,2 prosent på julaften isolert sett.

Sterk Android-vekst

Og tallene nå etter nyttår bekrefter denne ekstreme utviklingen. I uke 52 var det nesten 112 000 Ipads og andre nettbrett innom adressa.no, opp fra ca 92 000 i uke 51. Ipad dominerer selvsagt, med et hopp fra 83 500 enheter i uke 51 til 99 100 enheter i uke 52. Men også besøk fra andre operativsystemer steg kraftig. Andre nettbrett enn gikk opp fra 8700 enheter til 12 500. Her er det brett med Android operativsystem som dominerer og den relative veksten her er altså sterkere enn for Ipad. Ikke så rart, da utgangsnivået er langt lavere.

For adressa.no så er det slik at vi ser en ekstremt sterk vekst i brukere som bruker nettbrett. Men også mobilbruk er en sterk trend fortsatt. Samlet sett viser oversikten vår at over 45 prosent brukte brett eller mobil for å besøke en eller flere av våre utgaver. Det er et ekstremt hopp opp fra de rundt 30 prosent vi lå på rett før jul.

Mindre pc-bruk

Pc-bruk er altså på vei ned - og det raskt. Jeg tror at nettsteder som adressa.no i løpet av de neste 36 månedene vil se at mobil helt eller delvis er største plattform. Men på sikt tror jeg at pc-bruk, nettbrettbruk og mobilbruk på en eller annen måte vil harmoniseres gjennom døgnet: Vi sjekker mobilen på morgenen, bruker pc på jobb, surfer på nettbrett mens vi ser TV på kvelden og avslutter døgnet under dyna med mobilen. Men jevnt over vil nok spesielt mobilbruken krype inn i hele hverdagen for enda flere, ikke minst nå når skjermene generelt blir større. Selv så valgte jeg en Samsung Galaxy Note II nå sist. Før det hadde jeg Iphone 4 og var godt fornøyd, men spesielt skjermstørrelsen på den nye telefonen gjør susen merker jeg. Skjønt; telefon og telefon. Ringing er for mange av oss kun aktivitet nummer fem på en slik smarttelefon. Både nettsurfing, sosiale medier, lesing av epost og sms-bruk skjer også for min del stadig oftere enn at jeg ringer.

Mobil-rekorder

Bare i jula satte vi flere trafikkrekorder for vår nye mobilutgave. Vi registrerte offisielt nesten 130 000 ulike mobiltelefoner innom mobilsiden vår i uke 52. Det er som sagt ikke usannsynlig at mobil som plattform vil være større enn den vanlige pc-utgaven (klassisk adressa.no) enkelte dager eller deler av et døgn, allerede nå i 2013. Når det gjelder mobil så er det IOS-telefoner (iPhone) som står bak den største andelen av operativsystemer som bruker vår mobilutgave. Ca 57 prosent av enhetene som bruker mobilutgaven er IOS-basert, mens ca 37 prosent er fra såkalte Android-telefoner. Resten av operativsystemene er så langt knapt registrerbare. Det er med andre ord fortsatt slik at den store digitale slagmarken domineres av aktørene Apple og Google. Noe vekst er det i Windows-enheter, men det går faktisk tregere enn jeg trodde for et par måneder siden.

Offisielle trafikktall for nett og mobil finner du forøvrig ved å trykke her.

På forsiden nå