- Trenger man egentlig frokost?

Frokost er av mange sett på som dagens viktigste måltid.

Saken oppdateres.

Dette har trolig en sammenheng med at man etter å ha spist frokost skal prestere i form av skole eller jobb. Til tross for dette, er det stadig flere som velger å hoppe over frokosten, og i stedet velger å la lunsjen være dagens første måltid.

Hvorfor? Noen forklarer dette med manglende tid til å spise frokost, mens andre sløyfer den fordi de ønsker å gå ned i vekt. En del forklarer det også med at de ikke har matlyst på morgenen, og ikke liker å presse i seg mat - bare for å gjøre det.

Finn mer trenings- og kostholdsstoff her!

Barn er utsatt

Veldig mange studier som gjelder frokostens betydning i forhold til kroppsmasseindeks (BMI), fettforbrenning, kognitiv funksjon (vår evne til å snakke, tenke, huske og planlegge) viser at frokosten har en viktig betydning. Barn er kanskje framfor noen, spesielt utsatt for mangelfull ernæring, og her viser det seg at barn som inntar frokost i mindre grad er feilernærte og underernærte, samtidig som de fungerer bedre på skolen.

Amerikanske forskere undersøkte i 2005 47 ulike studier som handlet om hvordan det å sløyfe frokosten påvirket barn og ungdom. Rampersaud og hans kollegaer kom frem til at de som inntok frokost, totalt sett inntok flere kalorier, men hadde mindre sannsynlighet for å bli overvektige.

De fant også ut at barn og ungdom som regelmessig spiste frokost, hadde bedre karakterer på skolen, mindre fravær, bedre hukommelse og i større grad fikk i seg vitaminer og mineraler.

Kan sløyfes

Dette betyr derimot ikke at man for enhver pris skal presse i seg frokost, hvis man ikke er sulten. Spesielt voksne som sliter med matlysten om morgenen, kan fint sløyfe frokosten. Jeg ville i dette tilfellet anbefalt å lage en liten niste med sunn og næringsrik mat, slik at ikke fristelsen for nybakte boller på bensinstasjonen blir for stor.

Det viktigste ser ut til å være at man får i seg de næringsstoffene man behøver, i løpet av en lang dag. For det er først og fremst når næringsinntaket er mangelfullt, at man presterer dårligere på skole og jobb. Så er du av typen som aldri ville kunne tenke deg å spise frokost, så kan du vite at så lenge du spiser sunt og balansert til lunsj, så er forskjellen minimal.Referanseliste finnes på Fitnessbloggen.no

 
På forsiden nå