Man skal være varsom med å tolke folk i verste mening. Julehilsenen som ble servert på Facebook lille juleaften, var likevel ikke det vi ventet oss fra en kulturminister fra Høyre. Bunadskledd foran juletreet maner Linda Hofstad Helleland oss til å «være stolt av det norske». Innlegget hennes er mye delt og likt, men mange reagerer også på budskapet. «Vi må tro på våre verdier. Være stolte av de. Og med selvtillit vise frem den norske kulturarven som generasjoner før oss har bygd opp. Å opptre nøytralt er også et valg. Vær stolt av det norske. God jul!», skrev kulturministeren.

Mange fikk juleakevitten i vrangstrupen. Helleland har da også en ganske snever definisjon av hva som er typisk norsk: Kvikk Lunsj, brunost, dugnad, juletre, grøt med mandel, kålrabistappe (som skal lages slik bestemor gjorde det), julesanger, julegudstjeneste og kirkeklokker som kimer julen inn. Nå kan en like både brunost, grøt og Kvikk Lunsj, men at det er spesielt egnet til å gjøre oss stolte, er nok for mange en ny tanke. Nå kan en saktens diskutere hva som er norske tradisjoner og verdier. Julefeiring er vel det ypperste eksemplet på at skikker og tradisjoner er forskjellige. Det vi ynder å kalle norske tradisjoner, er gjennom årene blitt utsatt for påvirkning fra alle verdenshjørner. Det tror jeg vi skal være glad for. Ellers hadde vi neppe hatt juletre, mandel og kanel til grøten, julesanger eller en rød julenisse. Det er likevel besynderlig at en høyrepolitiker som vanligvis er mest opptatt av valgfrihet, har bestemte oppfatninger om hvordan vi feirer jul.

Det store spørsmålet er likevel hva som har gitt våre fremste politikere det store behovet for å slå ring rundt «det typisk norske». Det er mulig Helleland ser skyer i horisonten vi ikke klarer å se, men det er lite som tyder på at norske tradisjoner er truet. Enda mer uforståelig virker det å være at juletradisjonene skulle være under press. Tvert imot er landet gjennomsyret av jul fra tidlig i november. Vi tror ikke kulturministeren ønsket å så splid med sin julehilsen. Dessverre minner det litt for mye om den retorikken hennes regjeringskollega Sylvi Listhaug (Frp) bruker med stor suksess for å dyrke forskjellene mellom oss og dem.

Helleland trekker fram Ibsen som eksempel på stoltheten over det norske. Da kan det være fristende å sitere Dovregubben i Peer Gynt: «Troll, vær deg selv nok.» For dessverre, ingenting tyder på at den norske selvgodheten er truet heller.