Tor Langbach tar opp et høyaktuelt tema i spalten Signert i Adressa torsdag 5. juli. Etter flere år med tosifret prosentvekst passerte saldoen for norske forbrukslån 100 milliarder kroner i fjor, ifølge siste utgave av Finansielt utsyn. Bekymringen hos myndighetene vokser, og Finanstilsynet har iverksatt innstramninger overfor bankene. Med rette.

SpareBank 1 SMN har tatt opp temaet i ulike fora – også overfor Finanstilsynet – i lengre tid. Vi har forsøkt å påpeke at det voksende berget av forbrukslån burde ha opptatt myndighetene like mye som boliglånsveksten, som tross alt er mye mer regulert.

- Er det mulig, herr Haugan, spør Tor Langbach. Joda, også SpareBank 1 SMN tilbyr forbrukslån. Men i svært beskjeden grad – med en markedsandel på ca. 0,1 prosent. På boliglån har vi til sammenligning nær fire prosent. I forbrukslånmarkedet har vi aldri hatt vekstambisjoner, heller ikke nå.

Vi ser derimot på forbrukslån som en midlertidig løsning for noen få av våre kunder. Basert på solid kredittvurdering og grundig gjeldsrådgivning. Ønsker kunden forbrukslån, finnes ingen snarveier inn til oss, og markedsføringen av produktet er ytterst beskjedent.

Situasjonen for et stigende antall av våre kunder er at de allerede har forbrukslån – i andre banker. Da står vi som bank overfor to valg. Overlate kundene våre til å finne lettvinte løsninger hos andre på nett, og komme til oss når de får problemer og frykter for boligen sin. Eller å fortelle kundene som trenger forbrukslån at de kan få det innvilget, men basert på helhetlig økonomisk rådgivning hos oss. Vi er nøkterne i hvor store lån vi gir, vi fokuserer på rask nedbetaling og ser på hele økonomien til kunden.

Les også Kari Hovdes kommentar: Feriepresset er i gang

Vi setter vår ære i å kunne gi profesjonell rådgivning til våre kunder, som å hjelpe kunden ut av for store forbrukslån. Vårt fokus er å gi kunden en økonomi man kan leve med over tid.

Langbach kommenterer rentesatsen. Ja, forbrukslån er et kostbart produkt også i SpareBank 1 SMN. Med det signaliserer vi at vi anbefaler andre løsninger. Vi har gode vilkår for kunder som ønsker boliglån eller kan finansiere med pant i bil eller fast eiendom.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter