Torsdag måtte hun forsikre at regjeringen ikke har tenkt å åpne Lofoten, Vesterålen og Møre for oljeselskapene. Forklaringene på hvordan det kunne skje at utlysningen av den 24. konsesjonsrunden også inneholdt disse områdene, er mildt sagt underlige.

Les også: - Aldri meningen, sier Erna

Det er fort gjort å glemme, sa hun ifølge VG. I lys av at spørsmålet om oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen har vært et av de heteste og mest omstridte tema i norsk politikk de siste årene, og at vern av områdene er en viktig del av samarbeidsavtalen med støttepartiene, står det ikke helt til troende.

Solberg gjør sitt beste for å dysse ned den pinlige affæren, og skal, om ikke annet, ha ros for å skjære gjennom raskt. Sannsynligvis er det i Olje- og energidepartementet «forglemmelsen» har skjedd, og Tord Lien strever om mulig enda mer enn Erna Solberg. Han skylder på at man ønsket mest mulig kunnskap om geologien i områdene og derfor lot være å avgrense. Var det ikke en forglemmelse likevel?

Nå har Lien fått en ripe i lakken, enten det var et klønete forsøk på «snikinnføring», som miljøbevegelsen påstår, eller en renheklet tabbe litt nede i det departementale systemet. Men én ting er sikkert: Verken Erna Solberg eller Tord Lien er så nedsnødd at de har glemt hvordan de kom til makten.