Hver sommer brer et fettholdig røykteppe seg over byens grøntområder. Osen fra tennvæske og sommerkoteletter sprer seg i fjæra. Brannfaren øker i skog og mark. Synderen er engangsgrillen.

Miljøpartiet De Grønne har lenge argumentert for et forbud mot engangsgriller. Å forby grilling når brannfaren er stor, er fornuftig, men et generelt forbud er unødvendig. Problemet er ikke at det finnes engangsgriller, men at det er for mange av dem.

Hvert år kjøper nordmenn over én million foliekasser fylt med kull og tennvæske. Mange av dem flyter rundt i naturen etter at glørne har sluknet. Det er ikke rart vi vil nyte måltidene utendørs når sommeren endelig kommer, men det finnes bedre og mer miljøvennlige måter å gjøre det på.

Nei til gassballonger på 17. mai: Gi full gass for et forbud mot heliumballonger

I likhet med plastglass og plastbestikk er engangsgriller en del av en inngrodd bruk og kast-kultur. Sammenlignet med en vanlig grill, er engangsgrillen lett å få fyr på, og den kan skrotes i stedet for å renses. Slik sett er det forståelig at mange velger den framfor en parkgrill som må rengjøres for sot og forkullet kjøttsaft.

Det er rett og slett for lettvint å velge engangsgrill. Trondheim kommune har satt opp flere fellesgriller, blant annet ved strandpromenaden. Der ser man rett som det er noen bruke den kommunale grillristen som stativ for engangsgrillen. På steder som Marinen og Korsvika finnes det egne søppeldunker for grillene, men kommunen kan ikke sette opp nye dunker hver gang grill-entusiastene finner en ny bålplass.

Alle bør bidra i en stor dugnad mot plast

En løsning er å ty til miljøavgifter. Akkurat som bompenger og rushtidsavgifter får flere til å velge kollektivtransport, kan en avgift være den dytten som skal til for å få flere til å velge et mer miljøvennlig alternativ. Inntektene fra en avgift bør gå til kommunen. Å rydde parken etter en grillfest er ikke gratis, og det er kommunene som sitter igjen med utgiftene.

Det er ikke en forbrytelse å svi koteletter på engangsgrillen, men man bør betale for ryddejobben. Gjør engangsgrillen dyr. Da blir byen renere.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter