Blokade har ført til at nødhjelp ikke kommer fram. Nå må det internasjonale samfunnet presse på slik at hjelpeorganisasjoner slipper inn.

Samtidig som de fleste av oss i trygge Norge er opptatt av julehandel, står 50 000 barn under fem år i Jemen i fare for å dø før året er omme. Det er budskapet fra flere hjelpeorganisasjoner. Befolkningen i den fattige republikken på den arabiske halvøya er hardt presset som følge av krig, hungersnød og kolerautbrudd. Ifølge Unicef er nødhjelpsbehovet desperat: 11 millioner barn trenger hjelp snarest.

Landets 27 millioner innbyggere lider under en menneskeskapt krise som gjør landet til et fengsel. Den unge befolkningen er rammet av to kriger. I 2014 tok Houthi-militsen over hovedstaden Sana og den vestlige delen av landet. I 2015 startet Saudi-Arabia massive bombeangrep mot militsen. Saudi-Arabia leder en arabisk militærkoalisjon. De rettferdiggjør krigføringen med at opprørerne samarbeider med erkefienden Iran. Saudi-Arabia har derfor også innført en blokade av havner, for å hindre våpentilførsel til houithiene og legge press på Jemen. Jemen importerer vanligvis 90 prosent av mat, medisiner og drivstoff. Blokaden har ifølge FN skapt en enorm humanitær katastrofe. Et kolossalt kolerautbrudd rammer dessuten en halv million innbyggere.

I begynnelsen av november ble situasjonen for jemenittene enda verre. Etter at Houthi-militsen sendte en rakett mot den saudiske hovedstaden Riyadh, har Saudi-Arabia intensivert blokaden slik at heller ikke nødhjelp kommer fram. De siste ukene har vi kunnet se nyhetsreportasjer av desperate foreldre som må stå og se på at barna deres dør fordi det verken finnes mat eller medisiner.

I helgen fikk imidlertid et FN-fly med 1,9 millioner doser difterivaksiner lande, og en skip med mel fikk legge til kai. Selv om mer nødhjelp skulle slippe inn framover, er det ingen tvil om at det må legges et internasjonalt press på Saudi-Arabia og koalisjonen slik at krigføringen stanses. Krigen har så langt ikke gjort situasjonen bedre, men i stedet ført til grufulle lidelser for sivilbefolkningen.