«LO i Trondheim er spesielt, det er styrt av kommunister. Det er styrt av partiet Rødt. LO nasjonalt må rydde opp i LO Trondheim», sa Sivert Bjørnstad under Frps landsmøte.

Ja, LO i Trondheim er blant de mer radikale lokallagene i den norske fagbevegelsen. Men den som kaster et blikk på årets 1. mai-paroler må finne fram forstørrelsesglasset for å finne spor av kommunisme.

Ser man seks år tibake i tid, er bildet et annet. I 2012 vaiet det faner med «Boikott Israel» og «100% skatt på all lønn over 1,5 millioner» over Torget. I år står det «Rød-grønt uten Venstre», «Ta arbeidsmiljøloven tilbake» og «Fellesskapsløsninger fremfor skattekutt». Ikke mye Karl Marx å spore der, med andre ord.

foto
RØDERE TIDER: En av de mer kommunistisk ladete parolene fra 1. mai-toget i 2017. Foto: Christine Schefte

Joda, det går nok an å finne sju-åtte Tjen Folket-aktivister som vifter med bannere prydet med Lenin, Stalin, Mao og Marx. I år er slagordene deres «Rød front - mot stat og kapital!» og «Død over imperialismen - folkekrig fram til kommunismen!»

Heldigvis er det knapt noen som vil ta i den gammelkommunistiske klubben med ildtang.

Høyre ser ut til å like fagbevegelsen bedre enn noen gang. Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim roste LO for ansvarligheten deres i podcasten til VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Det er neppe tilfeldig at LO-kjempen Yngve Haagensen i samme podcast kritiserte fagbevegelsen for å finne seg i for mye fra regjeringen.

Det organiserte arbeidslivet hylles fra alle kanter. Selv Frp er på glid. For fem år siden sa Siv Jensen at den norske modellen står i veien for det norske folk. På landsmøtet i år fridde hun til LO i stedet.

Det er ikke sikkert finansministeren er like begeistret over LOs siste krumspring. Lønnsoppgjøret endte med en foreløpig enighet om pensjon i privat sektor. Men det var én ting fagbevegelsen ikke fikk: Pensjonsopptjening fra første krone (i dag starter det ved drøye 93 000 kroner). Nå satser de på at opposisjonen skal komme dem til hjelp på Stortinget.

LES KOMMENTAREN: Mette nordmenn nyter 1. mai på terrassen

Det kan få det nesten idylliske forholdet mellom LO og Høyre til å slå sprekker. Forrige uke sa Høyres Heidi Nordby Lunde at Ap «undergraver partene i trepartssamarbeidet», fordi Ap har slått seg sammen med SV og foreslått at arbeidstakere skal tjene opp til pensjon fra første krone. Det er en bemerkning som nok framkaller humring i LO. Fagbevegelsen har bevisst alliert seg med opposisjonen, for å få politisk gjennomslag for pensjonskravet som ble vraket i lønnsoppgjøret.

foto
KRITISK: Den tidligere LO-sjefen Yngve Haagensen mener fagbevegelsen finner seg i for mye fra regjeringen. Foto: NTB Scanpix

Hvis de vinner fram, blir det nok lenge til neste gang en finanspolitiker fra Høyre roser fagbevegelsens ansvarlighet. Endringer i pensjonsreglene blir dyrt, særlig for næringslivet. Med tanke på at LO er avhengige av å få med KrF på laget hvis de skal vinne fram, kan en seier forsure forholdet mellom kristendemokratene og regjeringen i samme slengen.

Likevel: Hvis det er noen som har grunn til å være sure på LO, er det Ap. Først nektet LO i Haugesund Hadia Tajik å holde tale på 1. mai, som en protestmarkering mot en Ap-ledelse som stemte for at Norge skulle bli med i Acer. Men det største stikket kommer fra venstreopposisjonen i fagbevegelsen.

I 1. mai-toget er det stikket godt kamuflert bak en parole som er like catchy som en atonal symfoni: "Reverser levealdersjustering, alleårsregel og indeksering i folketrygda". Ja, det høres ut som en parodi på 70-tallets kjedeligste slagord (finn eksempel). Men parolen er et stikk mot en av Ap's viktigste politiske seire de siste tiårene. Budskapet er nemlig at Jens Stoltenbergs stolthet, pensjonsreformen, bør skrotes.

Det er ren ønsketenkning: LO sentralt avviser venstrefløyens krav, dels fordi de tror det vil føre til at dagens unge får mindre å rutte med i alderdommen, dels fordi den eneste måten å få gjennomslag på, er ved å endre folketrygdloven. Da må Ap gå med på å rive ned en av Stoltenbergs største bragder. Det er omtrent like sannsynlig som at Høyre, Venstre og Frp tredobler formuesskatten.

Når selv venstresiden i LO er mer opptatt av pensjonsrettigheter enn av Marx, er det ikke mye kommunisme igjen i fagbevegelsen. Heldigvis.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

NB: En tidligere versjon av denne artikkelen inneholdt en formulering som kunne gi inntrykk av at staten delvis betaler for pensjon for første krone. Det er snakk om en pensjonsordning som næringslivet finansierer.