foto

Allerede i vår erklærte næringsminister Trond Giske (Ap) seg inhabil i saker som angår sin partivenn Rune Olsø. Da rykket Olsø opp som fungerende konsernsjef i det statlige eiendomsselskapet. Likevel gikk det mange dager før Giske forsto at han trengte en settestatsråd, etter at Olsø nærmest ble kuppet inn i stillingen som ny toppsjef onsdag 26. september. Først i går kom settestatsråden på plass. Statsministeren måtte ty til ekstraordinært statsråd, fordi en pinlig affære nå tar form av en skandale.

Entra-saken er et sammensurium av vennskap og bekjentskap, med tilstøtende habilitetsproblemer. Det er tvilsomme ansettelsesprosedyrer og et styre i dyp splittelse. Forholdene er så uryddige at det reiser tvil ved utøvelsen av det statlige eierskapet. Styreleder Siri Hatlen har havnet i en situasjon der hun ikke kan leve med den nye direktøren. Og den ansvarlige statsråden kan ikke leve med et styre som er så dypt splittet. Olsø ble ansatt utenfor dagsorden, med fire mot tre stemmer, der både styreleder og nestleder stemte imot.

Adresseavisen, som har avslørt det ene forholdet mer graverende enn det andre de siste dagene, kunne i går avdekke at Rune Olsø ikke en gang var kandidat på listen fra rådgiverne som var engasjert. Dessuten at styremedlem Ketil Fjerdingen har så nære relasjoner til Olsø at han trolig må anses som inhabil, noe som i så fall innebærer at ansettelsen er ugyldig. I tillegg har Olsø fått en godtgjørelse som hele Stortinget mener er i strid med bestemmelsene om at statlige toppsjefer ikke skal være lønnsledende.

Styrelederen skal ha varslet departementet om den umulige situasjonen da Olsø ble ansatt. Dermed var saken en realitet, der og da. Hvorfor det ikke umiddelbart ble aksjonert, må faktisk Trond Giske kunne svare for. Nå er det skapt inntrykk av at mediene måtte avsløre saken før stasråden og regjeringssjefen skjønte alvoret.

Styreleder Siri Hatlen valgte i går å gå ut med til dels hard kritikk mot mediene og styremedlemmer hun antar har lekket. Med andre ord mener hun at de som har brakt saken til torgs skal få svi, ikke de ansvarlige. Det blir som å snu saken på hodet, og minner mest av alt om selvforsvar. Hatlen leder et styre hun ikke har tillit til, med de konsekvenser det kan få, også for henne. Det er også et spørsmål om styret har tillit til styrelederen.

Statsministeren har valgt en god settestatsråd. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) kan være rett mann på rett plass. Stoltenberg sa i går at Entra-krisen ikke er en partisak for Ap. Men nærmere en ny Ap-skandale, der habilitet blir brukt som det passer, er det vanskelig å komme.

Stortinget markerte i går ettermiddag interesse for saken. Det er bra.