Selv satt jeg langt bak i salen, i mørk dress som alle andre, og hørte på sangen. Nesten 12 000 tenåringer konfirmerer seg borgerlig i år, og de får høre det om og om igjen: «Min tanke og lengsel vil bryte hvert stengsel». Sangen er en gjenganger i humanistiske konfirmasjoner. Selvstendig tenkning er en bærebjelke på humanistiske konfirmasjonskurs.

Også de drøyt 37 000 som velger å konfirmere seg i kirken, får beskjed om at de nå står på terskelen til de voksnes verden og kan ta egne valg. De bestemmer selv. Noen tenker så fritt at de mener borddekorasjonen må matche konfirmantens slips. Eller omvendt. De fleste familier bruker mellom 20 000 og 40 000 kroner på en konfirmasjon.

Fire år etter at ritualet er overstått, må de velge igjen. Skal de være med på russefeiringen? Klart de skal. Alle skal jo det. Skal de ha russedress med en logo på ryggen som viser hvilken gruppe de tilhører? Klart de skal. Alle skal jo det.

LES OGSÅ GJESTEKOMMENTAREN: En annen slags konfirmasjonstale

Individets frihet står sterkt her i landet. Vi bestemmer selv. Ingen skal tvinge oss til noe som helst. Derfor tar vi selvstendige valg hele livet. Vi skaffer oss en utdannelse, finner en kjæreste, får en jobb, flytter sammen, får barn, bolig og bil. Fordi vi alle sammen foretar helt selvstendige, frie valg, går vi i dongeribukse og spiser taco mens vi ser «Nytt på nytt» hver fredag kveld. Klart vi gjør. Alle gjør jo det.

Slik satt jeg og tenkte mens hele kulturhuset sang at våre tanker kan rive ned skranker.