Rettssaken mot tre menn som ble frikjent for voldtekt av en 18-åring i Hallingdal har satt sinnene i kok. Dette er verken den første eller siste gangen vi hører om jenter som opplever at de er utsatt for vold og overgrep. Dette må vi snakke om og vi må snakke mye om det. Vi må tørre å prate med ungdommene våre om samtykke til sex. Spesielt viktig er det å ta praten med guttene som faktisk utgjør en potensiell fare for jenter i kraft av sin fysiske overlegenhet.

LES OGSÅ ORDET FRITT: Å stjele fra et barn

Vi må snakke om hvordan alkohol sløver sansene og om hvordan rus øker risikoen for at noe fint kan forvandles til et mareritt. Så må vi indoktrinere de unge mennene om at en bevisstløs kvinne, ikke har noen glede av seksuell aktivitet og at samtykke ikke lenger foreligger når personen ikke er våken. Om samtykke må vi framheve at det kan trekkes tilbake når som helst. Selvsagt er det forståelig at noen kan oppleve det som kjipt at en nei kommer rett før samleiet er i gang. Men et nei er et nei uansett når det kommer.

LES OGSÅ ORDET FRITT: Rullestolbruker ble nektet å reise med bussen

Det engelske politiet har laget en genial informasjonskampanje som viser situasjoner som kan tolkes som uklart landskap opp mot samtykke til sex. Den bruker engelskmennenes «favorittaktivitet» nummer en; te-drikking, som analogi:

«Kanskje hun var bevisst når du spurte dem om hun ville ha te, og hun sa «ja», men under tiden det tok å koke opp vannet, trekke teen og helle i melken, så har hun mistet bevisstheten... Ikke få henne til å drikke te da. Hun sa ja tidligere, det er klart, men bevisstløse mennesker vil ikke ha te!» (Følg eller kopier linken https://youtu.be/pZwvrxVavnQ .)

Slike eksempler kan vi snakke med ungdommene våre om og dersom vi ikke er i posisjon selv, må vi sørge for å finne noen som kan ta disse samtalene. Hva med å be tenåringen se te-filmen sammen med deg? Den er genial i den forstand at man snakker om å drikke te og ufarliggjør dermed temaet. Dessuten er den humoristisk og moraliserer ikke. De fleste ungdommer overlever sikkert en tegneserie-seanse på knappe tre minutter om tedrikking med sine foreldre.

LES OGSÅ ORDET FRITT: Pengene kan ødelegge Pokemón

NRK-serien Skam har fått skryt for å sette voldtekt og seksuelle overgrep på agendaen. I en av episodene våkner Noora opp naken i en seng etter en fest og husker kun bruddstykker av kvelden. Hun er redd for hva som kan ha skjedd. Serien kan også være en inngangsport for å snakke med ungdommene våre om sex og samtykke.

Sex uten samtykke og sex med en bevisstløs person er voldtekt uansett omstendighet; om jenta har for utringet bluse, for korte skjørt, om hun ikke burde ha blitt med gutten hjem, om hun er preget av selvforskyldt rus eller om hun først sa ja, for så å si nei!