Dette er et glimt av lys i en ellers katastrofal tid for menneskene i den syriske byen. Etter at president Assad og hans allierte satte inn sin brutale offensiv i slaget om Øst-Aleppo, ble det rapportert om rystende tilstander med mange tusen drepte og fortvilte mennesker på flukt. Alt tyder på at en handlingslammet omverden har vært vitne til noe som ligner et folkemord.

I forrige uke ble flere forsøk på å få til våpenhvile og evakuering avbrutt av ulike grupper av de stridende, mandag var et stort antall busser i gang med å bringe flyktninger i sikkerhet. Situasjonen er imidlertid fortsatt akutt. Kamphandlingene blusser stadig opp igjen, og i en utbombet by er det mangel på alt som skal til for å overleve. For traumatiserte barn og voksne som er uten både hus, mat og klær, er vinterkulde med frostnetter nå en ny trussel.

LES OGSÅ: FN skal overvåke evakueringen

Krig rammer alltid sivilbefolkningen. Når slaget står i en storby, blir konsekvensene ekstra ille. I dag er praktisk talt hele Aleppo, som opprinnelig hadde nær 3 millioner innbyggere, rasert. Ifølge FN er det nå over 11 millioner syriske flyktninger, nesten halvparten har flyktet til andre land. Trolig er rundt en halv million syrere drept i krigshandlingene.

LES OGSÅ: Frykter Mosul blir det neste Aleppo

Ved å knuse Aleppo, har president Bashar al-Assad vunnet sin største militære seier i den fem år lange borgerkrigen. En president som må bombe, fengsle og torturere sine egne landsmenn, og sende halve befolkningen på flukt, har ikke legitimitet til å beholde makten. Men ved hjelp av sine sterke støttespillere og allierte, Russland, Iran og libanesiske Hizbollah, er hans posisjon sterkere enn på lenge. FN har vært en maktesløs tilskuer, og vestlige land er tilsynelatende spilt ut over sidelinjen. USA har så langt tapt stormaktspillet om Syria.

Hva som blir det endelige utfallet av konflikten, er svært uvisst. Det eneste som er sikkert, er at Assads fremgang kan bidra til ny rekruttering for IS og andre islamistiske grupper – og at fremtidsutsiktene for befolkningen i Syria fortsatt er svært dyster.

I lys av katastrofens omfang er det forstemmende at Europa og Norge ikke klarer å gi hjelp til flere av flyktningene.