I mitt nabolag i Midtbyen er en stor bygård med store leiligheter nylig solgt til boligutleiere. Da de ville gjøre fasadeendringer, og la ut nabovarsel tilfeldigvis like før en fellesferie, fikk jeg muligheten til å klage til kommunens byggesakskontor.

Etter at eksisterende utleiere overtok, har det ikke vært annet enn bråk fra disse boligene, hele året.

Byggesakskontoret har selvsagt godkjent fasadeendringene, og byggearbeidene er fullført. Mine innvendinger om bruksendringer og snik-hyblifisering av gamle, ærverdige bygårder, er ifølge byggesakskontoret ikke deres sak. Derimot er dette helt opp til huseier å bestemme.

Les også Trygve Lundemos kommentar: Kan jyplinger med sideskill redde verden?

Fester hele tiden

Miljøet rundt kvartalet har endret seg fra å være et rolig familiestrøk, til en endeløs festarena. Gjentatte klager til huseier hjelper ikke, og politiet har annet å gjøre.

Festene foregår hele tilden i ulike leiligheter i en hvilken som helst ukedag, alle har åpne vinduer med høy musikk.

Beboerne har flokker med hele studentkull på besøk, der flere er identifisert som faddere. Studentene må ha konkurranser eller sangøvelser der kaldkauking er obligatorisk og gjentatt fra festens start på ettermiddagen til festslutt, der kaldkauking ute i gata til hele nabolagets underholdning er innlagt.

Opptatt av debatt? Les også: Olav Tryggvason bør bli miljøgate med sykkelfelt, benker, bord og planter

Egoistiske monstre

Det kan se ut som om studentene har fortsatt russetiden, og ser dette som sin soleklare rett uavhengig hvilken effekt dette skulle ha på andre mennesker.

Til foreldrene vil jeg si: dere har frambrakt egoistiske monstre.

Til studentene vil jeg si: håper dette innhenter dere en vakker dag.

Til fadderordninga og linjeforeningene vil jeg si: voks opp, ta ansvar, se utenfor deres egen sfære.

Mer debatt: Har du et overgrodd fortau, bør du rydde det

Står maktesløse

Til Trondheim kommune ved politiske partier og bemyndigede beslutningsorganer, vil jeg spørre: skal universitetet selv få bestemme byutviklingen der vi snart blir nedbygd, og studentene få invadere hele nabolags private sfærer uten at dere innser hva som holder på å skje?

Dette kan bli det nye Møllenberg, og dere verken ser, eller har makt til å påvirke utviklingen.

I denne situasjonen står vi som naboer maktesløse, og med redusert livskvalitet. Byvedtektene som tilsier stillhet i offentlig rom etter kl. 23, er i alle fall verdiløse (sammen med flere andre bestemmelser der), dere godkjenner jo regelmessig brudd på disse vedtektene likevel.

Hør våre kommentatorer og gjest Yngve Brox oppsummere årets valgkamp i podkasten OmAdressert

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter