Onsdag arrangerer Adresseavisen et folkemøte om byutvikling. Det er ventet mye folk og høy temperatur. Hvordan byen skal utvikle seg, engasjerer mange. Her er noen av sakene som det er mye debatt om i Trondheim nå.

1. Storhall, boliger eller park?

Om det skal bygges storhall på Nidarø elller ikke, er den saken som engasjerer mest i Trondheim akkurat nå. Debattredaksjonen neddynges av innlegg, de fleste er negative. Hele "monstersaken" med  over 90 innlegg kan leses her.  Det var først når det ble vist fram tegninger av den nye hallen at det ble en debatt om hvor storhallen skal ligge. Hvorfor engasjerer vi oss først når bygget står der i all sin gru?

foto
Gigant Slik vil den nye storhallen på Nidarø se ut

Hvor mener du hallen skal ligge? Ta vår uhøytidelige test

2. Alpinanlegg eller uberørt natur?

Skal det bygges alpinanlegg på Gråkallen eller skal Bymarka forbli uberørt natur? Dette spørsmålet splitter folk og politikere i Trondheim. Les grunnen til at dette er en sak som vekker sterke følelser her: "Liten park med stor sprengkraft"

Les også kommentaren til Stein Arne Sæther: Vinterparken kan bli en økonomisk hengemyr

foto
Det planlagte skianlegget ved Gråkallen vil komme i dette området. Foto: Vegard Eggen

3. Hva skal skje med havna?

Utbyggingen på Brattøra har fått mye kritikk, og utviklingen av Nyhavna er ennå i støpeskjeen. Noen mener det fortsatt skal være industri, andre vil ha boliger, campus og mer folkeliv. De sjønære arealene er de mest attraktive områdene i Trondheim.

foto
I Støpeskjeen Slik ser Nyhavna ut i dag

LES KOMMENTAREN: Det er ingen bydel vi mener så mye om, men kjenner så dårlig

4. Penger eller politikk?

Adresseavisen har i en rekke saker vist hvor stor makt utbyggerne i Trondheim har. I denne kommentaren stiller vi spørsmålet. Er det pengene eller politikerne som styrer i Trondheim?

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Grønn fasade er lite verd

foto
Penger Det er mye penger å tjene på at jordbruksareal blir omregulert til bolig Foto: Adresseavisen

5. Hvor skal campus ligge?

Skal campus ved NTNU bygges ut rundt Gløshaugen eller burde campus vært flyttet mye nærmere sentrum? Dette er kanskje den største byutviklingssaken i Trondheim nå. Her finner du de ulike meningene om campus. Arkitektsstudentene er kritisk til NTNUs egne planer, det samme er professor Aksel Tjora som vil ha campus på Kalvskinnet.

Adresseavisens kommentator Trygve Lundemo mener NTNU må holdes i stramme tøyler.

foto
Nye NTNU Her, fra Gløshaugen og vestover, vil dekan Fredrik Shetelig og NTNU bygge sitt nye campus. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth

6. En visjonsløs by?

Flere har tatt til orde for at Trondheim mangler visjoner. En stadig kritiker er Ole Wiig som stiller flere kritiske spørsmål i denne kronikken: Hvorfor sover politikerne når viktige saker skal presenteres og hvorfor er Byplankontoret så tyst?

Det er flere som etterlyser mer visjonære politikere: Har vi ikke en visjonær tanke i denne byen, spør sportkommentator Kjetil Kroksæter. Kunsthistoriker Daniel Johansen har etterlyst mer arkitekturkritikk og mener at det er absurd at den eneste kunstretningen ingen kan velge bort ikke blir utsatt for offentlig kritikk.

Hvorfor arrangerer Adresseavisen folkemøte om byutvikling? Forrige helg demonstrerte 600 mennesker mot storhall på Øya. Derfor er kritikk nødvendig for at Trondheim skal bli en bedre by.

Hør Adresseavisens kommentatorer diskutere byutvikling på podkast