Det er mantraet til den japanske ryddeguruen Marie Kondo som for noen år siden gjorde internasjonal suksess med boken «Magisk opprydding». Folk gikk i gang og «kondofiserte» rom på rom. Her hjemme fulgte Synnøve Skarbø opp med sin egen ryddebok, og nå leder vestlendingen et tv-program der hun hjelper sosemikler til et bedre liv. Med et trylleslag blir kaotiske vaskerom omgjort til systematiske oaser av hyller og plastbokser med merkelapper. Her kan husmor blomstre i blåtimen mens hun bretter tre kubikk med nyvasket tøy.

Jeg er typen som blir lykkeligere av et visst system. Det er ikke spesielt bohemsk og kult, men sant. Derfor var det et skudd for baugen å finne min datters fødselsattest i samme trådskuffe som et stretchlaken, en boks med golfballer og en enslig snowjogg. Men jeg har begynt «kondofiseringen». I vår sorterte jeg klærne på kleshengerne etter farge. Kontroll. Men så var skapet med disse trådskuffene under kjellertrappa. Jeg gikk i gang der også. Men mens det magiske skulle skje under trappa, gikk fargekodingen i klesskapet i ball. Ryddingen ble bare roten til mer rot i hodet mitt.

Selv for gjennombruddshissige kontrollfriker er ikke kvasse tellekanter alt. For noen år siden bekjente Skarbø i et intervju at hun ikke går av veien for å vaske nøkkelskapet og pusse nøklene. I VG denne uken forteller imidlertid 47-åringen at hun var «var 40, arbeidsløs og deppa».

Du kan med andre ord ikke forvente nirvana selv om du har gitt husnøklene en omgang med Turtle Wax.

foto
Ryddespesialist og tv-personlighet Synnøve Skarbø pusser nøklene og vasker nøkkelskapet. Men skinnende husnøkler er ikke alt. Foto: NTB Scanpix